Menekültügy: hiába tiltakoznak a bősiek

Továbbra sem hajlandó megerősíteni a szlovák külügyminisztérium, hogy Bősre viszik-e az Ausztriából ideiglenesen áttelepítendő 500 menekültet, noha az osztrák belügyminisztérium ezt az információt már megerősítette. A bősiek tovább tiltakoznak, ám az illetékeseket ez nem érdekli. A felvidéki Új Szó beszámolóját idézzük.

Az Európai Unió belügyminisztereinek luxembourgi találkozóján született végső egyezség arról, hogy Szlovákia ideiglenesen 500 menekültet vesz át a túlzsúfolt treiskircheni menekülttáborból. S bár az osztrák sajtó tájékoztatása szerint az első 50 menekült már ebben a hónapban érkezik a bősi menekülttáborba, Andrea Dobiášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője szerint arról, hogy hol helyezik el őket, július végéig születik döntés. Mint mondta, Bős csak egy a kínálkozó lehetőségek közül, arról, hogy melyik más tábor jöhet számításba, nem nyújtott tájékoztatást.

A bősiek csak a médiából értesültek a fejleményekről, sem a belügyminisztérium, sem a bevándorlási hivatal nem tájékoztatta az önkormányzatot arról, milyen terveik vannak a községben található ingatlanokkal. „Úgy tűnik, lassan az egész unió tudja, hogy Bősre milyen ütemben, hány főt és honnan telepítenek át. Csupán bennünket, bősieket nem tartanak méltónak arra, hogy beavassanak a tervekbe” – panaszkodnak a község lakosai a Facebookon. A polgárok már aláírásgyűjtésbe is kezdtek a menekültek elhelyezése ellen, s egy népszavazás kihirdetését is kilátásba helyezték. Peter Kresák alkotmányjogász lapunknak azt mondta: a kérdésben tarthatnak referendumot, ám mivel a törvény hézagos, nem lesz, aki végrehajtsa a helyiek akaratát.

A belügyminisztérium lapunknak elküldött reakciójából kiderül, hogy a helyiek véleménye az illetékeseket nem érdekli, s nem tartják fontosnak, hogy bármiről tájékoztassák őket. Dobiášová szerint már többször helyeztek ott el menekülteket, s eddig senki sem panaszkodott. „A szóban forgó épületeket 1994-től bérli a minisztérium. Azóta külföldiek ezrei voltak itt elszállásolva, bármilyen probléma nélkül, bár azzal a különbséggel, hogy az előző időszakban olyan személyekről volt szó, akik nálunk kértek menedékjogot, tehát Szlovákiában maradtak. Ebben az esetben viszont el kell hagyniuk Szlovákiát, vissza kell menniük Ausztriába” – mondta a szóvivő. Arra a kérdésre, hogy miért nem kommunikálnak a helyiekkel vagy a polgármesterrel, nem válaszolt.

Minden eszközt bevetnek

A hét elején aláírásgyűjtést kezdtek a falu lakosai. „Kezdeményezésünk nem az emberi jogok ellen irányul, hanem az ellen tiltakozunk, hogy átmeneti menekülttábort nyissanak a községünkben” – nyilatkozta Jakus Zoltán, a petíciós bizottság elnöke. A bizottság hétfőn postázza a petíciós íveket a belügyminisztériumnak és a bevándorlásügyi hivatalnak. Jakus Zoltántól megtudtuk, péntek délutánig több mint ezer aláírást gyűjtöttek össze az ötezer lakosú községben. Fenes Iván polgármester elmondta, a hét elején újra rendkívüli képviselő-testületi ülést hívnak össze. „Minden törvényes eszközt bevetünk a menekülttábor megnyitása ellen” – közölte a polgármester. Hozzátette, népszavazás kiírását is tervezik.

Szír keresztények jönnek

Szlovákia egyébként a menekülteknek nyújtandó segítség keretén belül nemcsak az 500, szóban forgó menekültet veszi át Ausztriától. Az Európai Unió belügyminisztereinek luxemburgi találkozója után Robert Kaliňák tárcavezető elmondta: az ország idén száz, jövőre pedig további száz szíriai keresztény menekültnek ad menedékjogot. „A szíriai családok kiválasztása szempontjából mindegy lesz, hogy ezen családok hol tartózkodnak, török, görög vagy olasz táborokban” – mondta Kaliňák. Mivel az adott országban ezen személyekről már vannak információk, megvannak az adataik és ismert a személyazonosságuk is, Bernard Priecelt, a bevándorlási hivatal igazgatója szerint aránylag gyorsan, néhány hónap alatt megkaphatják a letelepedési engedélyt.

Még több menekült jön

Szlovákia emellett 300-ról 500-ra emeli az úgynevezett humanitárius transzfer keretén belül ideiglenesen nálunk tartózkodó menekültek számát – ezen személyek fél év vagy egy év után tovább utaznak azokba az országokba, rendszerint az USA-ba, ahol menedékjogot kérnek.

A luxemburgi találkozón az EU-országok belügyminiszterei abban is megállapodtak, hogy 20 ezer olyan menekültet fognak betelepíteni az unió területére, akiknek a menedékkérelmét az ENSZ korábban már jogosnak ismerte el. Ami az Olaszországba, illetve Görögországba már eljutott menekültek ügyét illeti, erről még tovább folynak az egyeztetések.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »