Srebrenicában megdobálták a távozó szerb kormányfőt

Megdobálták Aleksandar Vucic szerb kormányfőt szombaton a Srebrenica melletti Potocari emlékhelyen, amíg az áldozatok neveit tartalmazó kőtáblák mellett vonult el; Vucic megsérült, és sietősen távozott a helyszínről.

A tömeg kifütyülte és sértegette, majd műanyagüvegekkel, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálta meg a távozó szerb kormányfőt, aki a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen vett részt. A szerb miniszterelnök arca könnyebben sérült, és eltört a szemüvege. Helyszíni beszámolók szerint a támadók azt kiabálták: „Pusztulj el, te csetnik!” és „Öld meg!” A szerb miniszterelnök testőrei mellett a helyi rendfenntartó erőknek is közbe kellett lépniük. Az egyik támadót később elfogták. 

Nebojsa Stefanovic belügyminiszter szerint a támadás „emberölési kísérlet” volt.

A történtekre reagálva Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint ez nemcsak a szerb kormányfő, hanem egész Szerbia, valamint az ország együttműködési szándéka és békepolitikája elleni támadás  volt. Szerinte ez a srebrenicai mészárlás átpolitizáltságának negatív következménye, ami a megbékélés helyett most újabb megosztottsághoz és gyűlölethez vezetett.

A szerb kormány délután rendkívüli ülést tart a történtek miatt.

A megemlékezésen minden felszólaló népirtásként ítélte el azt, ami 1995 júliusában Srebrenicában történt, amikor a boszniai szerb csapatok elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A szerb hivatalos álláspont szerint azonban nem történt népirtás, a bűncselekményeket „egyes konkrét személyek követték el”.

Aleksandar Vucic személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt – még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként – kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: „ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »