Oroszország megvétózta a srebrenicai mészárlást elítélő határozattervezetet

Oroszország megvétózta szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a brit határozati javaslatot, amely népirtásként ítélte volna el a srebrenicai tömegmészárlást annak 20. évfordulója alkalmából.

A határozattervezetet annak ellenére bocsátották szavazásra a BT-ben, hogy az ENSZ biztonságpolitikai főszervének két állandó tagja, Oroszország és Kína is kifogásolta szövegét. Végül a tervezet Kína, Nigéria, Angola és Venezuela tartózkodása mellett tíz igen és egyetlen nem szavazatot kapott, ám miután ez utóbbi a tanács egyik állandó tagja, Oroszország részéről érkezett, a javaslat elbukott.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta, Moszkva szerint a brit javaslat „nem konstruktív, konfrontatív és politikailag motivált”. Arra hivatkozott a szavazás előtt, hogy a határozatjavaslat elfogadása a térségbeli feszültségek növekedésével járna. Egyúttal azt állította: a vétó nem jelenti azt, hogy Moszkva szemet huny Srebrenica áldozatainak szenvedése felett.

Az orosz álláspont az, hogy ha kizárólag a boszniai szerbeket állítják be háborús bűnösnek, akkor ez még nagyobb megosztottságot eredményezne a Balkánon. Csurkin azt mondta, helytelen csak Srebrenicára koncentrálni, és hangsúlyozta, hogy a boszniai szerbek és a horvátok is szenvedtek a háború alatt.

Kedden a BT az orosz vétófenyegetés miatt már egyszer elnapolta a tervezetről való szavazást. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetei megpróbálták meggyőzni az orosz felet, de nem jártak sikerrel. London ragaszkodott a szavazáshoz, és Nagy-Britannia felháborítónak nevezte az orosz nem szavazatot.

A 20 éve történt srebrenciai mészárlásról megemlékező határozati javaslat kapcsán egy hete alakult ki vita a BT tagjai között. A brit tervezet a legsúlyosabb jelzőkkel ítéli el a Srebrenicában történteket, és emlékeztet arra, hogy a délszláv háborús bűnöket kivizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék 2004-ben, az ENSZ Nemzetközi Bírósága pedig 2007-ben már kimondta: az 1995. júliusi vérengzés genocídium volt.

Oroszország ezzel szemben egy jóval visszafogottabb hangnemű határozattervezetet köröztetett a BT-tagok között, amely nem használja a népirtás szót, csupán „a volt Jugoszlávia területén történt konfliktusokban különböző etnikai vagy vallási hátterű személyek ellen elkövetett, a nemzetközi közösség számára aggodalomra okot adó bűncselekményekről” beszél.

Az Oroszországhoz a közös vallás és a szoros kulturális kapcsolatok miatt is közel álló Szerbia nem ismeri el, hogy népirtás történt volna Srebrenicában, a hivatalos belgrádi álláspont szerint a háborús bűncselekményeket „a szerbek nevében egyes konkrét személyek követték el”. Belgrád élesen kikelt a brit határozattervezet ellen, és a szerb vezetés diplomáciai úton próbálta megakadályozni annak elfogadását.

Az orosz vétó miatt örömének adott hangot szerdán Szerbia vezetése. „Nagy nap a mai Szerbia számára, mivel (Oroszország) megakadályozta, hogy az országot és egyúttal egész népét megbélyegezzék egy olyan kezdeményezés által, amely népirtóknak minősítette volna őket” – hangsúlyozta Tomislav Nikolic szerb államfő.

A srebrenicai áldozatok családtagjai eközben sajnálatukat fejezték ki a brit határozattervezet elvetése miatt, amely szerintük „lehetetlenné teszi a megbékélést”.

„Nem lepett meg minket ez a döntés (…), Oroszország tulajdonképpen a bűnösöket támogatta, azokat, akik megölték a gyermekeinket. Egy ilyen döntés a bizalom helyreállítását és a megbékélést lehetetlenné teszi” – nyilatkozott az AFP francia hírügynökségnek Munira Subasic, a srebrenicai áldozatok szüleit összefogó egyik szervezet elnöke. „A határozat főleg a gyerekeinknek fontos, sokkal inkább mint nekünk. Oroszország ezzel a döntésével nyitva hagyta az ajtót egy újabb háború előtt” – tette hozzá.

Srebrenica az 1992-1995-ös boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit, köztük kiskorúakat hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »