Fico kedvezett a polgármestereknek

A várakozásoknak megfelelően a parlament a kormány által beterjesztett változatban fogadta el az úgynevezett offshore törvényt. Az ellenzék – kevés kivételtől eltekintve – nem támogatta a jogszabályt. Az Új Szó cikkét idézzük.

Csak a közbeszerzésen induló vállalatok lesznek kötelesek nyilvánosságra hozni a végső kedvezményezettjeik, vagyis a valós tulajdonosaik névsorát, a parlament nem építette be a törvénybe az ellenzéki javaslatokat. A nyilvántartást a Közbeszerzési Hivatal vezeti majd.

Ellenzéki javaslatok

Az ellenzék több javaslatban is próbálta kiterjeszteni a törvény hatályát, Lucia Žitňanská (Híd) minden olyan vállalatot kötelezett volna a valódi tulajdonosok listájának nyilvánosságra hozatalára, amely közpénzt kezel, javaslatát azonban elutasította a parlament. „Akinek nem lehet tanácsot adni, azon segíteni sem lehet, ezért az offshore cégekkel szemben hatékony új törvény elfogadása a következő, Smer nélküli kormány feladata lesz. A Smer számára a jól működő államnál fontosabb a baráti vállalkozók komfortja“ – jelentette ki Lucia Žitňanská a törvény jóváhagyása után.

Hasonlóan járt Miroslav Beblavý (Sieť), aki az egészségügyi vállalkozásokra, az egészségbiztosítókra és a szolgáltatókra terjesztette volna ki a törvény hatályát. Az elfogadott változat ellentétben áll a parlament decemberi határozatával is, amely olyan jogszabály előkészítésére kötelezte a kormányt, amely minden, közpénzzel kapcsolatba kerülő cég számára előírta volna a végső kedvezményezettek megnevezését.

Sovány eredmény

A jogszabály életbe lépését követően a Közbeszerzési Hivatalnak kell vezetnie a végső kedvezményezettek nyilvántartását azon cégek esetében, amelyek közbeszerzési pályázatokon akarnak indulni. A pályázat kiírója, vagyis a megrendelő a jövőben nem köthet szerződést olyan céggel, amely nem szerepel a nyilvántartásban. A megrendelő utólag is felbonthatja a szerződést azzal a beszállítóval, amely nem szerepel a nyilvántartásban, ha ezt nem teszi meg, akkor a szerződéses ár 5 százalékának megfelelő összeggel büntethető. A beszállító is büntetésre számíthat, a bírság 10 ezer euró is lehet, és a közbeszerzési pályázatoktól való hároméves eltiltás.

Jakab is megszavazta

A közbeszerzési törvényt a Smerrel együtt megszavazta két ellenzéki képviselő is: Jakab Elemér (Híd) és Martin Chren volt SaS-es, most független honatya. Jakab azt állítja, hogy azért szavazott igennel, mert a törvénymódosítás egy szakasza kedvez az önkormányzatoknak. „Az önkormányzatok számára 5 ezer eurónál húzta meg az alsó értékhatárt, vagyis ez alatt nem kell pályázatot kiírni. Ezt az önkormányzatok már régen kérték“ – magyarázta lapunknak Jakab, hogy miért szavazott ellentétesen, mint az egész ellenzék. Eddig az önkormányzatok esetében ezer euró volt a határ. A módosítást üdvözölte a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) is, szerintük ezzel jelentősen csökkennek a községek adminisztratív terhei.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »