Ibero-amerikai udvar az Ördögkatlan Fesztiválon

A pécsi civilek kezdeményezésének eredménye, hogy a minőségi hispán és luzofón kultúrát szolgáltató pécsi művészek, intézmények és előadók idén önálló programkínálattal jelenhetnek meg a 8. Ördögkatlan Fesztiválon, Nagyharsányban. A Sauska a helyszín biztosításával, a Sauska-udvarház rendelkezésre bocsátásával támogatja a civil kezdeményezést. A megvalósuló program neve így az I. Sauska-Ibero Hacienda elnevezést kapta. A szakmai szervezői munkát – a pécsi civilekkel és a terület szereplőivel együttműködve – a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság vezeti.

Pécsett évtizedek óta jelen van a spanyol-portugál nyelv és kultúra a közoktatásban, s az egyetemen is. Emellett a pécsi polgárok aktívan keresték, s keresik ma is a hispán kultúrkörhöz kapcsolható programokat, előadásokat, emellett népszerű a gasztronómia is, mely kimeríthetetlen forrása a kulináris élvezeteknek. A kezdeményezés – melynek számos előzménye valósult meg eddig is – a kínálatot és a keresletet kívánja látható módon összehozni. A láthatóság azért hangsúlyos elem, mivel számos előadás és kiállítás, tánc- és nyelvoktatási program valósult meg Pécsett az elmúlt huszonöt évben, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönséghez kevésbé tudott eljutni ezek híre, mivel a programok az Ibero-Amerika Hetet leszámítva elszigetelt elemekként valósulnak meg. A kultúrkör magyarországi jelenlétére jellemző, hogy túlzó sztereotípiák eszközként történő használatával szólítja meg a közönséget, s ezek elhagyásával a valóban eredeti, minőségi kultúra bemutatásának szándékával az érdeklődés csökken az ilyen jellegű programok iránt.

A berögzült harsány, a valóságot nem tükröző sztereotípiák elhagyása idő és energiaigényes feladatot jelent a kulturális és tudományos tér szereplőinek. Ennek egyik látványos, működő eleme az olyan rangos, kulturális eseményeken történő megjelenés, mint a tömegeket vonzó Ördögkatlan Fesztivál. A több napig tartó rendezvényen számos kultúrafogyasztóhoz jut el az üzenet, sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a minőségi, valódi irodalom, tánc, zene és gasztronómia sallangmentesen, önmagáért, önmagától is működik, sztereotípiák nélkül.

Ugyanakkor fontos feladat a közkedvelt, mindenkiben élő berögződések fájdalommentes feloldása, s eszközként történő felhasználásuk az érdeklődők, valós ismeretekkel nem rendelkezők figyelmének felkeltésekor. A programok alkalmával azonban – a kiállítások megtekintésével, az ételek elfogyasztásával – olyan minőséget, értéket tapasztalnak meg a résztvevők, melyet – a szervezők szándékainak értelmében – máskor is keresni fognak.

A fentiek értelmében széles, átfogó programcsomagot kínál a kezdeményezés az arra fogékony érdeklődőknek, a hagyományos értelemben vett fesztiválozó korosztályon kívül megszólítva a kisgyermekeket, s a családokat is. Délelőtt gyermekjátékok, gyermekdalok, azulejo-festés várja a legfiatalabbakat, melyet délután családi kvízek, elfoglaltságok váltanak fel. A kiemelt, kultúrafogyasztóknak szánt programok a késő délutáni, esti sávban valósulnak meg. A 4 nap tematikusan, egy-egy földrajzi területhez köthetően valósul meg, így lesz Spanyol Udvar, Portugál Kert, Civilek napja, valamint Karibi nap is.

A Portugál Kert egyik fő eleme a Saramago-kiállítás. José Saramago, a Nobel-díjas portugál író lenyűgöző és sokszor felkavaró világokat teremtett könyveiben, miközben a szó mestere is volt. Regényei a múlt és a jelen, fikció és valóság, saját és klasszikus szövegek összeszőtt elegyét alkotják. Ezeknek a technikáknak, és általában az írói pályának a megértéséhez ad fogódzót a kiállítás, valamint a José e Pilar című film, amely az összetartozásról, bizalomról is sokat tanít nekünk.

A Haciendán láthatóak lesznek Schmidt András különleges mediterrán falfestései is, amelyek készítésének kulisszatitkaiba a művész betekintést is enged. A Lusimag nevű cég portugál kézműves sajtokat, sonkákat, sőt, parafából készített tárgyakat árul majd.

Szintén kiemelkedik a Rendhagyó portugálóra. Ha az idegen először hall portugál (főleg európai portugál) szót, szörnyülködik: ez a sok „s” meg „zs”, az orrhangok és az alig kivehető szóhatárok tényleg egy újlatin nyelvhez tartoznak, amelytől az olasz dallamosságát várnánk el? Pedig a portugál csodaszép nyelv, csakhogy ez nem elsőre tárul fel. De a rendhagyó portugálórán bizonyosan! Az óra brazil felében egy anyanyelvi beszélő magyarázza el, mit is kell hallanunk valójában a Lambada vagy a Samba de Janeiro című dalokban.

A Portugál Udvarban délután a brazil kultúráé a főszerep. A CDO iskola capoeirásai és barátaik, Professor Xis vezetésével interaktív bemutatót tart, amelynek keretében ki is lehet próbálni a berimbau nevű hangszert, vagy éppen egy-két alapmozdulatot, például a gingát. Este pedig Carla Mendes, gitárművész-énekesnő repíti el a közönséget fado zenéivel egyenesen Lisszabon hangulatos kis utcácskáiba.

A Pécsi Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont kerekasztal beszélgetése a mai magyar műfordítást veszi górcső alá. „Egy közömbös stílusú köznyelvi szöveg színvonalas lefordítása egy másik nyelvre az átlagember számára is elérhető feladat. A szépirodalmi művek visszaadásához azonban ennél sokkal többre van szükség. Az idegen nyelv közel tökéletes ismerete mellett az anyanyelv árnyalt alkalmazása ugyancsak fontos követelmény, de az igazi műfordítónak még költői, szépírói adottságokkal sem árt rendelkeznie.” (Szabó Lőrinc) A kerekasztal meghívott vendégei: Hargitai Evelin Gabriella műfordító (portugál), V.Gilbert Edit, a BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék docense (orosz), Cserna György műfordító (angol), Andrássy Csongor programfejlesztő (szanszkrit).

Az egyetemi szintű képzés mellett komoly szerepet vállalnak a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium spanyol-magyar két tanítási nyelvű tagozatának oktatói és diákjai is abban, hogy Spanyolországról és Latin-Amerika országairól minél több ismeretet adjanak át iskolai és városi szintű programjaikon. A Spanyol Tagozat kitűnő kapcsolatot ápol a Cervantes Intézettel, a Spanyol Nagykövetséggel, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Ibero-Amerika Központjával. A nyelvoktatás mellett kultúraszervezői feladatokat is ellát: Spanyol Estet, Latin Karnevált is rendezett már a Zsolnay Negyedben a Café Griff lelkes tulajdonosaival együtt. Az idei Ördögkatlan Fesztiválon diákjaiból álló zenekar lép fel, The Jackmen névvel, s a tagozat a gyermekprogramok, valamint a családi és foci kvízek lebonyolításában is segédkezik.

Bizonyosan az egyik leginkább sztereotípiákkal sújtott, s egyben az egyik legismertebb, az ibero kultúrához kötődő műfaj a flamenco. A Pécsi Flamenco Egyesület programja a Flamenco – filmvetítés és beszélgetés remek lehetőséget nyújt a valóság megismerésére. Carlos Saura „Flamenco flamenco” című táncfilmjének (2011) megtekintését követően a szervezők Nagy Eszterrel, a Pécsi Flamenco Egyesület elnökével beszélgetnek táncról, életfelfogásról, és a sztereotípiamentes flamenco helyéről a mai, modern kultúrában.

Élő flamenco zene és tánc is szerepel a programban a Flamenco Sopianae előadásában, mely a Pécsi Flamenco Egyesület tagjaiból alakult együttes. Koncertjük a műfaj tradicionális alapjain nyugszik. Az ének, a gitár és a tánc hármas egységét a cajón egészíti ki. A flamenco sokak számára a spanyol néptáncot jelenti, ám ennél jóval többről, az európai és a keleti kultúrák művészeti értékeinek keveredéséről van szó. Több évszázad lenyomatát hordozza a műfaj, mégsem állapodik meg soha, folytonos megújulás jellemzi. Bár szabályrendszere szigorú, mégis lehetővé teszi, sőt megköveteli az improvizációt, az egyéni kibontakozást. A flamenco által megélhető érzelmek skálája végtelen. Talán ez ösztönzi az együttes tagjait, hogy egyre inkább elmerüljenek benne, megtalálják a saját hangjukat, saját örömüket – bánatukat ezen a néha küzdelmes úton, mely lassan mindannyiuk életének szerves részévé válik.

Cikkünk még nem ért véget. Lapozzon a folytatásért!

A fennállásának 23. évfordulóját ünneplő civil szervezet, a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság napjaink közkedvelt, népszerű útvonalát, a Szent Jakab zarándokutat mutatja be. A magyar civil szervezetek között is különlegesnek tekinthető a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság, mint Pécs legpatinásabb civil kezdeményezése a hispán és luzofón (beleértve minden európai, valamint dél-amerikai országot, melyek anyanyelve a spanyol, vagy a portugál nyelv) kultúra népszerűsítéséért. A Társaság aktív kultúraszervezői munkájával számos rendezvénnyel járul hozzá a spanyol és portugál nyelvű országok kultúrájának terjesztéséhez. Előadások és kiállítások szervezésével mutatja be a Magyarországon sok esetben ismeretlen művészek és kutatók munkásságát, kutatásaik eredményeit.

Napjaink egyre népszerűbb túraútvonaláról, a Szent Jakab zarándoklat útvonaláról tart előadást a Társaság, olyan meghívott beszélgetőpartnerekkel, akik már részt vettek az úton, vagy tervezik a zarándoklat teljesítését. A beszélgetést Deák Máté, a Társaság elnöke vezeti.

Az Ibériai félsziget sajátos műfaja az azulejo, melyet az Azulejo kiállítás villant fel. Az azulejo egy jellegzetes, arab, spanyol és portugál nyelvterületen elterjedt csempe. Jellegzetessége a mintákat elválasztó, kontúrrajzot adó határvonalak árkolt kialakítása. Spanyolországban főleg Andalúziában, Alicante környékén (például Alteában) és Katalóniában népszerű. Mindenütt megtalálni Portugáliában, ahol az ország legjellemzőbb díszítő elemének tekinthető: nemcsak a frízek és a nagy faliképek számítanak mindennapinak, de medálként is közkedvelt. A csempekiállítás az azulejo csodás világába kalauzolja el az érdeklődőket. A kiállítás létrejöttében komoly szerepet vállal a Camões Intézet.

A Spanyol Nagykövetség hozzájárulásaként valósulhat meg az Ángel Sanz Briz – el ángel de Budapest című kiállítás.Ha a nyilas hatalom és a náci megszállás üldözöttjeinek megmentőiről esik szó, mindenki hallotta már Raoul Wallenberg, Angelo Rotta vagy Carl Lutz nevét. Ángel Sanz Briz-é ismeretlenül cseng a magyar emberek fülében, pedig a spanyol diplomata éppúgy, mint svéd, szentszéki vagy svájci társai, túllépett a kötelesség diktálta feladatokon, és lelkiismerete által vezérelve ő is aktívan részt vett üldözött embertársaink életének megmentésében. A spanyol diplomáciai szolgálat többi tagja közül a legtöbb, több mint ötezer ember életét mentette meg, melyről sokáig nem sokan tudtak a megmentetteken kívül. A keresztneve után budapesti Angyalként is említett diplomata, akit a jeruzsálmi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza címmel tüntetett ki, csupán most kezdi megkapni az őt megillető elismerést Magyarországon, melynek elősegítésére készítette el a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet ezt a Sanz Briz alakja és humanitárius munkássága előtt tisztelgő, tizenegy hordozható elemből álló kiállítást.

Kiemelt helyet kap a kerekasztal beszélgetés Soltész Bélával és Zelei Dáviddal az életről, utazásokról és megjelent könyveikről. Zelei Dávid és Soltész Béla írók, kritikusok, fiatal kutatók, s világlátott emberek. Könyveiket Pécsett számos alkalommal mutatták már be, s gondolataikat a világhálón is olvashatják az érdeklődők. A kerekasztal beszélgetést Antonio Domingo Lilón egyetemi docens, a PTE BTK Spanyol és Ibero-amerikai Tanulmányok Tanszékének vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központjának kutatója vezeti, érintve napjaink fontos kérdéseit Közép- és Dél-Amerika térségeit illetően.

Kuba megítélése meglehetősen ambivalens, részben a politika, részben a sztereotípiák határozzák meg a szigetről kialakult jelenlegi képet. Ugyanakkor a valóság ennél sokkal összetettebb, melynek hiteles ábrázolására a Club Cubano tesz kísérletet. A Club Cubano az egyetlen olyan pécsi tánciskola, mely teljesen a kubai táncokra specializálódott. A kezdetektől fogva az olyan autentikus kubai stílusok elsajátítása és átadása a céljuk, mint a kubai salsa (casino/timba), son, rumba, afro.  Abban hisznek, hogy a kubai táncok teljes élményét csak a kultúra és a zene ismeretével lehet átadni, ezért óráik szerves részét képezik az említett tudnivalók. Többször jártak Kubában, és örömmel osztják meg mindenkivel az ott tanult és tapasztalt dolgokat, emellett rendszeresen részt vesznek Európában élő kubai tanárok workshopjain, magánóráin is. Új keletű együttműködésük lelkes profi és amatőr zenészekkel lehetővé teszi azt, hogy a tánc mellett a salsa zenét is bemutathassák. A Kubai sztereotípiák vs. valóság című beszélgetés felvillantja mindazt, ami a turista magazinokból és prospektusokból kimarad. A kubai kultúra fontos, ám Magyarországon kevésbé ismert aspektusa, az afrokubai santería egyedülállóan, táncaival együtt kerül bemutatásra. Népszerű elfoglaltságot biztosít a Club Cubano táncbemutató és táncház, melyismert és kevésbé ismert műfajok felvillantása az oktatók és tanítványaik előadásában, melyet táncház követ, ahol a közönség is megtanulhatja a salsa alaplépéseit. A kubai salsa koncert, a Salsúngara projekt minden bizonnyal a hét fénypontja lesz, hisz nem sűrűn fordul elő a régióban, hogy népszerű kubai számokat hallgathatunk amatőr és profi, magyar és latin-amerikai zenészek tolmácsolásában.

A hét a legfiatalabbakkal is meg kívánja ismertetni élmények formájában a hispán és luzofón kultúrkört. Ezért minden nap gyermekprogramokkal is készül a Hacienda. Gipszfestést és egyéb kézműves programokat, sütikészítést, mesemondást, színházat gyermekek bevonásával, gitárjátékot, s gyermekdalokat kínálnak részükre. A családi kvíz remek közös programot nyújt minden korosztály számára. Foci kvízükkel alapvetően a középiskolás generációt szeretnénk megszólítani. A játékos eseményeket Nemes Hajni ének és gitárjátéka színesíti, aki hagyományos portugál nyelvű dalokat énekel, s gitárjátékával kíséri azokat. A gyermekeknek szánt programok hangulatos kiegészítője, a mediterrán hangulatok megidézője igazi kuriózumnak számít a fesztiválon.

A gasztronómia, mely a Spanyolországot, Portugáliát, valamint a dél-amerikai országokat jellemzi, szinte végtelen tárháza a finom ételeknek, desszerteknek, boroknak. A Griff grill&bar a Fesztivál ideje alatt grillterasszal kínálja ételeit és italait, valamint desszertjeit. Minden nap más és más specialitásokat készít, illeszkedve a Hacienda tematikus napi programjaihoz.

A Haciendán állatsimogató is lesz: a Harkány-Siklósi Állatvédő Egyesület munkatársai örökbefogadókra váró cicákat és kutyákat hoznak magukkal.

Gumhert Dóra, Deák Máté

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »