Nem csak a görögök vannak a csőd szélén

A fizetésképtelenség felé sodródik Puerto Rico.

Alejandro Garcia Padilla, az Egyesült Államokhoz tartozó karibi sziget kormányzója hétfőn kilátásba helyezte, hogy a kormány nem tudja törleszteni 72 milliárd dolláros adósságát, és reméli, hogy haladékot kap hitelezőitől.

Ez nem politikai kérdés, hanem egyszerű matematika – mondta Garcia Padilla a New York Times-nak, hozzátéve, hogy nincs más opció.

A Puerto Rico-i kötvények adómenteségük miatt népszerűek voltak az amerikai befektetési alapok körében, de ahogy a sziget gazdasági helyzete rosszabbodott, és hitelbesorolása romlott, fedezeti alapok és más spekulatív befektető kezdték felvásárolni a papírokat. A hitelezőkkel való tárgyalások megkönnyítése érdekében az amerikai kongresszusnak módosítania kell a csődtörvényt, amely jelenleg kizárja Puerto Rico-t ennek hatálya alól.

Szakértők szerint a görögországihoz hasonló jellegű és mélységű intézkedésekre lesz szükség a 2000 óta 10 százalékhoz közeli költségvetési deficittel küzdő sziget gazdaságának rendbe tételére. Így a minimálbér eltörlésére, a fizetett szabadság csökkentésére, a munkaerőpiac liberalizálására, a forgalmi adó bevezetésére, és pedagógusok tömeges elbocsátására, mert 40 százalékkal kevesebb a diák, mint 10 éve, de 10 százalékkal több a tanár.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Piaci körkép: megpihen a DAX a kétnapos rali után

Vegyes hangulatban kezdték a napot az európai indexek, a befektetők a meglévő oltások hatásosságát mérlegelik az új vírusvariánsra vonatkozóan. A BioNTech mely a Pfizerrel együtt gyárt vakcinákat, 6%-ot esett, miután egy tanulmány szerint az Omicron részlegesen ki tudja kerülni a kétdózisos vakcina nyújtotta védelmet. 

Read More »

Csökken az Omicron miatti aggodalom, 15.600 pont felett a DAX

Magasabban kezdték a napot az európai indexek, köszönhetően a kínai monetáris feltételek lazításának és annak, hogy az Omicron vélhetően mégsem lesz olyan negatív hatással a gazdasági fellendülésre, mint azt előzetesen gondolták. Másrészről viszont ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok tartják magukat ahhoz, hogy elkezdik visszavonni a piaci ösztönző eszközöket.

Read More »

Leave a Reply