Élete legkellemetlenebb éjszakáján van túl a miniszterelnök

Robert Fico miniszterelnök saját bevallása szerint az egyik legkellemetlenebb csúcstalálkozón vett részt a héten Brüsszelben, melynek fő témája a menekültügyi kvóták bevezetése volt. Ezt a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) politikai vitaműsorában mondta szombaton, hozzátéve: ilyen nyomást még nem élt át, ez volt élete legkellemetlenebb éjszakája.

A legfontosabb azonban az, hogy az egyes EU-tagállamoknak előirányzott menekültbefogadási kvóták bevezetését végül nem hagyták jóvá – hangsúlyozta Fico. Hozzátette ugyanakkor, hogy a probléma ettől még nem oldódott meg. „Azt, hogy a kvótákat nem fogadták el, a szlovák diplomácia nagy győzelmének tekintem. Nekünk senki nem parancsolhatja meg, kit engedjünk be Szlovákia területére. Semmit nem tudnánk ezekről az emberekről, és akár olyan őrült is lehetne köztük, aki a pozsonyi Aranyhomok (Zlaté piesky) üdülőterületen lelőne 40 embert” – jelentette ki a kormányfő utalva a pénteki tunéziai mészárlásra. „A migrációs hullámok növelik a terroristák Európába való beszivárgásának veszélyét” – fűzte hozzá.

Annak ellenére, hogy a kvóták bevezetésének ötletét a kormány nevetségesnek tartja, Fico szerint senki sem mondhatja Szlovákiára, hogy ne lenne szolidáris. „Amíg azonban a problémákat nem ott kezdjük oldani, ahol keletkeznek, sem a kvóták, sem más egyéb nem oldhatja meg a migráció okozta gondokat” – hangsúlyozta. Fico szerint Szlovákia több módon is segíthet azoknak az országoknak, ahonnan a bevándorlók érkeznek, például gyógyszerek, egészségügyi segédeszközök, illetve orvosok kiküldésével Afrikába vagy a Közel-Keletre.

Olaszországgal és Görögországgal kapcsolatban elmondta: továbbra is fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy megfelelően védik-e ezek az országok a schengeni határokat. Ugyanakkor Szlovákia hajlandó segíteni nekik is, elsősorban a menekülttáborok felállításában és azok eltartásában. Hozzátette: Szlovákia kész befogadni néhány keresztény családot is, de ugyanakkor különbséget fog tenni a gazdasági bevándorlók és azok között a menekültek között, akik hazájukban ténylegesen halálos fenyegetésnek vannak kitéve. „Európának közös erővel kell megoldania ezt a problémát, és ebben Szlovákia felelősségteljes és szolidáris partnere lesz” – szögezte le Fico.

Fico szerint az EU-tagállamok katonai egységeinek kellene megvédeni a menekülteket Líbiában

Fico elítélte az Iszlám Állam tagjai által péntek elkövetett franciaországi, tunéziai, szomáliai és kuvaiti merényletsorozatot. Szerinte azonban a jövőben is számítani lehet hasonló, koordinált támadásokra, sőt, amíg nem rendeződik a helyzet Líbiában és Irakban, fokozódni fog ezek gyakorisága.

„Az, ami pénteken történt, egyértelmű bizonyítéka, hogy nem volt elég megölni Kadhafit és felszámolni a rendszerét, hanem szükség lett volna egy B tervre is arra vonatkozóan, mi lesz tovább az országgal.” Hangsúlyozta, jelenleg Líbiában és Irakban is káosz uralkodik, aminek köszönhetően éppen ezek az orszagok a terrorizmus melegágyai, és innen menekülnek el a legtöbben.

Fico szerint jó megoldás lenne, ha egy megyegyezés alapján az EU-tagállamok katonai egységeket küldenének Líbiába, hogy létrehozzanak egy biztonsági zónát az erőszak elől menekülők számára.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »