Elmaradhat a jubileumi srebrenicai megemlékezés

A múlt század kilencvenes éveinek első felében a Nyugat-Balkánt darabjaira szaggató délszláv háború fekélyes sebei mindmáig súlyosan mérgezik az átélt súlyos traumák feldolgozásának, a megbékélésnek, végső soron pedig a régió hosszú távú politikai-társadalmi stabilizálódásának hosszú és rögös procedúráját. Különösen fájdalmas ugyanakkor egy ígéretes kísérlet végveszélybe kerülését figyelemmel követni a térség Achilles-sarkánál, Bosznia-Hercegovinában, ahol egy újabb szimbolikus gesztussal hatalmas előrelépést lehetne elérni a múlttal való szembenézés területén.

A BalkanInsight.com hírportál információi szerint nagy valószínűséggel egy másik időpontra halaszthatják a srebrenicai népirtás 20. évfordulójára tervezett központi megemlékezéseket, míg Naser Orić, a háború idején a környékbeli erők főparancsnoka előzetes letartóztatásban marad Svájcban. A most 48 éves férfit még június 10-én fogták el, mivel korábban hatékony belgrádi lobbi eredményeképpen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Ćamil Duraković, a szervezőbizottság elnöke, egyben Srebrenica polgármestere sajtónak tett nyilatkozatában rámutatott, hogy Orić fogva tartása miatt nem tudják garantálni a helyszínre érkező szerbek biztonságát, mivel 50 000, érzelmileg érthetően túlfűtött résztvevő megjelenésére számítanak, akik még mindig hősnek tartják a parancsnokot a népirtást túlélők védekezésének megszervezéséért. Mindezzel szemben Belgrád szemében nem több közönséges háborús bűnösnél, akinek gyanújuk szerint Zalazje falubeli boszniai szerb civilek lemészárlása szárad a lelkén még 1992-ből. Holott a hágai törvényszék már 2008-ban felmentette e vádak alól, mivel a bűntettet elkövető szabadcsapatok nem is álltak a felügyelete alatt.

A Szarajevó és Belgrád közötti feszültség gyors eszkalálódása következtében Aleksandar Vučić szerb kormányfő is immár lebegteti részvételét a július 11-i eseményen, habár korábban szinte biztosra ígérte látogatását. Meglátása szerint a két ország javuló kapcsolatainak nem szabadna egy embertől egy hajszálon függnie, olyan helyen pedig nem kívánja tiszteletét tenni sem most, sem a jövőben, ahol „leköphetik és megverhetik,” döntését így csak a megemlékezést megelőző néhány napban fogja a nyilvánosság tudtára hozni.

Orić letartóztatása nemcsak belföldi, de nemzetközi szinten is igencsak felkavarta a hullámokat: Hatidža Mehmedović, a srebrenicai anyákat tömörítő szövetség vezetője szerint ez az incidens egy újabb bizonyíték arra, hogy Szerbia csak politikusait, politikáját viszont még egyáltalán nem cserélte le. Egy, a BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) számára név nélkül nyilatkozó uniós diplomata véleménye alapján pedig a bosnyák és a szerb elit által is űzött veszélyes játék végső soron az egész félsziget stabilitásának aláásásában játszhat tevékeny szerepet.

1995. július 11-én a kelet-boszniai Srebrenicában eddig bizonyíthatóan mintegy 8 000 bosnyák férfi és fiú szisztematikus kivégzésére került sor a helyi szerb erők által, ez a szám azonban még mindig nem tekinthető véglegesnek a folyamatosan feltárásra kerülő újabb és újabb tömegsírok miatt. Az idei kerek évfordulóra már több mint 40 hivatalos delegáció (köztük 15 külügyminiszteri szintű) érkezését regisztrálták, de az áldozatok emléke előtt fejet hajt majd Bill Clinton korábbi amerikai elnök, továbbá számos nemzetközi szervezet képviselője is. A gyászszertartás során 130 újonnan kihantolt meggyilkolt kapja meg a végtisztességet.

Kaszás Gábor

Friss hírek