Iszlám Állam: Németországban dzsihadistát fogtak

Letartóztattak egy feltételezett dzsihadistát Düsseldorf város repülőterén, a férfi Törökországba szándékozott repülni – közölték a német hatóságok kedden. Információk szerint korábban már harcolt szélsőséges szervezetek soraiban Szíriában.

A 29 éves férfit „az állambiztonságot fenyegető súlyos bűncselekmény” előkészítésével gyanúsítják.

A gyanúsítottat folyamatosan megfigyelték a hatóságok, mióta hazatért Németországba Szíriából, ahol tavaly vett részt az országot sújtó fegyveres konfliktusban szélsőségesek oldalán.

A legutóbbi adatok alapján legalább hatszázan vannak azok a német állampolgárok, akik elhagyták hazájukat, hogy csatlakozzanak valamelyik szélsőséges szervezethez Szíriában vagy Irakban. Egyes források szerint mintegy száznyolcvanan tértek vissza Németországba. A hatóságk szerint fenyegetést jelentenek az országra, ugyanis esetleg más muzulmánokat radikalizálhatnak, illetve terrorista támadásokat készíthetnek elő.

A német szövetségi bűnüldözési hatóságok tudomása szerint Németország határain belül mintegy ezer állampolgár támogatja az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezetet, s közülük kétszázharmincról feltételezhető, hogy terrortámadást hajthat végre.

Április végén a nyugat-németországi Oberurselben tartóztattak le két terrorista jelöltet, akiknél a házkutatás során detonátorokat, egy rohamfegyvert és az ahhoz való lőszereket foglaltak le. A rendőrség figyelmét azt keltette fel, hogy a helyi barkácsboltban nagy mennyiségű vegyszert vásároltak, amelyet robbanószer gyártására is fel lehet használni.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »