Sok szélsőjobbost vettek őrizetbe Pozsonyban

Robert Kaliňák vasárnap egy televíziós műsorban elmondta, hogy több tüntetőt még azelőtt őrizetbe vettek, hogy egyáltalán a helyszínre érkeztek volna, írja az Új Szó.

A belügyminiszter vasárnap beszámolt arról, hogy a 140 őrizetbe vett tüntetőből 60 cseh állampolgár – nagy részüket a pozsonyi várnál bekövetkezett támadás során különítették el. Elmondta, hogy az előállított személyek harmadát még azelőtt állították meg, hogy azok a tüntetés helyszínére értek volna. A rendőrség már a busz- és vonatállomásokon ellenőrzést tartott, többeknél botokat és rudakat találtak. „Amennyiben még azok is a városba értek volna, a helyzet még dramatikusabbá válik.” – tette hozzá Kaliňák.

A miniszter úgy vélte, hogy a legnehezebb feladat abban állt, hogy a két tüntető tábort elválasszák egymástól, illetve azon csoportok követése, amelyek leváltak a tüntetőktől és a városban szóródtak szét. Kaliňák továbbra sem ért egyet az EU által szorgalmazott menekült-kvóták bevezetésével. Megismételte, hogy ezáltal az embercsempészek zöldet kapnak arra, hogy mindenkit Európába szállítsanak, aki megfizeti az árát. „Ez egy szerződéskötés lenne a szervezett bűnözéssel.” – állítja a belügyminiszter.

Lucia Žitňanská szerint a szombati események nem elsősorban a menekültek elleni tiltakozás miatt bontakoztak ki. „A menekültkérdés csak ürügy volt. Én ezt az extrémizmus erőfitogtatásának tartom. Az extrémizmus ellen nem lehet úgy harcolni, hogy velük együtt vonulunk. ” – mondta a hidas politikus.

A Híd alelnöke úgy vélekedett, hogy ott kell megoldani a menekültekkel kapcsolatos problémát, ahonnét az egész elindult – Afrikákban.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »