Így akarják megmenteni a görögöket

Francois Hollande francia államfő „átfogó és tartós megállapodást” sürgetett hétfőn Görögország és a hitelezői között az államcsőddel fenyegető adósságválság ügyében, egy „részleges vagy időben korlátozott” megegyezés helyett.

„Nem akarok részleges vagy időben korlátozott megállapodást. Az átfogó és tartós megállapodás mellett vagyok” – mondta hétfőn a francia elnök újságírónak. Hozzátette: „Franciaország mindent meg fog tenni, hogy a tárgyalások végén megszülessen a megállapodás”.

A kérdésre, hogy mi fog történni, ha hétfő este sikertelenül zárulnak a tárgyalások, Hollande így válaszolt: „az alapok olyanok, hogy a következő napokban lehetséges megállapodás”. „Előrelépések mutatkoztak a tárgyalásokban, új javaslatok születtek. Megállapodásra kell jutnunk” – tette hozzá.

„Franciaország és Németország tisztában van azzal, hogy Görögországnak az eurózónában kell maradnia, és hogy Görögországnak további javaslatokat kell tennie egy tartós megállapodás érdekében” – hangsúlyozta a francia államfő. 

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vasárnap, egy nappal az euróövezeti vezetők hétfői válságtanácskozása előtt Angela Merkel német kancellárral, Francois Hollande francia miniszterelnökkel, és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben tett új javaslatot a törlesztési válság megoldására. A nap során először eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei, este pedig a csúcsvezetők tárgyalnak a kérdésről.

A rendkívüli csúcs oka, hogy az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank által Görögországnak nyújtott támogatási csomag június 30-án lejár, s ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF-nek. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »