Korrupciógyanúval indult eljárás a bukaresti kerület polgármestere ellen

Bírósági felügyelet alá helyezte a román legfelső bíróság Andrei Chilimant, Bukarest leggazdagabb kerületének liberális polgármesterét péntek éjszaka, aki ellen bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés gyanújával indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Bukarest hat kerületének mindegyike több mint negyedmillió lakossal rendelkezik, közülük a legnagyobb, mintegy negyedmilliárd eurós költségvetésből a főváros elit negyedének számító, Chiliman vezette első kerület gazdálkodik.

A DNA szerint a harmadik mandátumát töltő polgármester rendszeresen „részesedést” követelt azoktól a cégektől, amelyekkel a városháza szerződést kötött: a szerződések értékének 7-15 százalékára rúgó csúszópénz egy része állítólag a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) jutott.

Az ügyben a DNA ploiesti részlege nyomoz, amely Victor Ponta kormányfő házi őrizetben lévő sógorának, Iulian Hertanunak és a miniszterelnök egyik barátjának, Sebastian Ghita szociáldemokrata parlamenti képviselőnek és hírtelevízió-tulajdonosnak az ügyleteit felgöngyölítve derített fényt a bukaresti első kerületi polgármesteri hivatalnál zajló állítólagos törvénytelenségekre.

A DNA szerint a bukaresti első kerületi polgármesteri hivatalnál a PNL egykori kincstárnoka, Vlad Moisescu kezelte a csúszópénzeket, amelyek 30 százalékát állítólag a polgármester kapta, a többit pedig a sötét ügyletekben közreműködő városházi alkalmazottak között osztották szét. Úgy tudni, a feketén szerzett pénzből Sebastian Ghita kormánypárti tévéjének és a B1 jobboldali hírtelevíziónak is juttattak reklámmegrendeléseket, hogy „békén hagyják” Chilimant.

Az ügyészek azt állítják, a több millió eurónyi csúszópénz tíz százaléka jutott a PNL pártkasszájába, de az ügy nemcsak az illegális pártfinanszírozás gyanúja miatt kényes: a DNA szerint a Moisescu által irányított bűnszövetkezet politikusoktól is csúszópénzt gyűjtött be, akik 2004 és 2008 között gyakorlatilag „megvásárolták” az államtitkári és más tisztségeket Calin Popescu Taricanu, akkori PNL-elnök kormányában.

Ezek az információk azokban a nyilvános ügyészségi iratokban szerepelnek, amelyekkel a DNA a vádlottak előzetes letartóztatásának szükségességét indokolta a szabadságjogok korlátozásáról intézkedő bírónál, aki azonban az előzetes letartóztatás helyett csak bírósági felügyeletet rendelt el.

A bírósági felügyelet a román büntetőjogban a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a gyanúsítottnak megszabott időközönként jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »