A szerb parlament szerint is rossz döntés kerítést emelni

A szerbiai parlament képviselőinek értékelése szerint rossz a magyarországi kormánynak az a döntése, amelynek értelmében a menekültáradat miatt kerítést emelnek a szerb–magyar határon. A szerbiai képviselők abbeli reményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány eláll ettől az elhatározásától.

Borislav Stefanović, az ellenzéki Demokrata Párt (DS) frakcióvezetője újságíróknak nyilatkozva károsnak, civilizációellenesnek és Európa-ellenesnek nevezte a döntést, amely meglátása szerint sokkoló és ellentétben áll a polgárok szabadságára és jogaira épülő Európai Unió (EU) szemléletével.

A DS frakcióvezetője szerint a kerítés nem fogja megoldani a problémát, mert a migráció a Közel-Keleten levő szörnyű háborúk és szegénység következménye. „Ez egy hatalmas vereség és visszalépés bizonyítéka, remélem, hogy a döntés nem fog megvalósulni” – fogalmazott Stefanović.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) frakcióvezetőjének helyettese szerint nem világos, hogy miért született ez a döntés, hiszen Szerbia tranzitország, nincs semmilyen felelőssége a menekültek kapcsán.

„Egyértelmű, hogy Szerbia az összes környező országgal és az EU-tagállamokkal is együttműködik a migráció megakadályozása érdekében, a problémára pedig európai keretek között kell választ találni” – fejtette ki Miličević.

Emlékeztetett: július 1-jére jelentették be a szerbiai és a magyarországi kormány együttes ülését, ez pedig egy lehetőség lesz arra, hogy válaszokat kapjanak az ügy kapcsán.

Nem érti Magyarország döntését Momo Čolaković, az Egyesült Nyugdíjaspárt képviselője sem, ugyanakkor reméli, hogy végül elállnak a kerítés felállításának szándékától.

„Remélem, a kormányunk meg tudja majd győzni Magyarországot, hogy álljon el ettől. Ez egy rossz döntés. Felszólítom a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ), hogy tegyen erőfeszítéseket a magyar kormány meggyőzése érdekében” – hangoztatta Čolaković.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »