USA: kevés menekült jut be a biztonsági kockázatok miatt

Egyre több kritika éri az Egyesült Államokat a segélyszervezetek részéről. Véleményük szerint, amelyet néhány demokrata képviselő is oszt, túl kevés szíriai menekültet engednek be az ország területére. Az október óta befogadott szíriaiak száma nem éri el az ezer főt, írja a Reuters.

Annak ellenére, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint a szíriai menekülthelyzet idén túlnőtt az afganisztáni helyzeten, tehát a világ legsúlyosabbjává nőtte ki magát, az USA-ba befogadott szíriai menekültek száma egyelőre nagyon alacsony.

Több segélyszervezet, illetve néhány demokrata képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly október óta kevesebb mint nyolcszáz szíriai menekültet engedtek be az Egyesült Államok területére. Összehasonlításképp, Szíriában közel négy millió embernek kellett a polgárháború és az Iszlám Állam atrocitásai miatt elhagyni az otthonát.

Egy a Reutersnek nyilatkozó amerikai külügyi forrás állítása szerint drasztikusan megnőtt a befogadott menekültek száma 2011 óta. Ennek ellenére 2014-ben csak 249 Szíriából érkezőt fogadtak be. A névtelenül nyilatkozó hivatalnok hozzátette, hogy hosszú és bonyolult biztonsági folyamatok lassítják a menekültügyi eljárásokat, amelyek miatt másfél-két évbe telik elbírálni egy kérelmet.

A helyzet miatt tizenöt demokrata szenátor közös levelet küldött májusban Barack Obamának, amelyben több menekült befogadására kérik az elnököt. A szenátorok között szerepel Dianne Feinstein, a demokraták vezetője a Szenátusi Hírszerzési Bizottságban.

Az International Rescue Committee (Nemzetközi Menekültügyi Bizottság) szerint a menekültek elhelyezésének mintegy 99 százalékát a Szíriával szomszédos országok, mint Törökország, Libanon és Jordánia kezelik, bár ezek az országok pénzügyi támogatásban részesülnek, többek között az Egyesült Államok felől.

Michael McCaul, az amerikai Képviselőház Belbiztonsági Bizottságának elnöke, viszont nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva emelte fel a hangját több szíriai menekült befogadása ellen. Egy Obamának írott levelében McCaul azzal érvelt, hogy „valós veszély áll fenn, hogy terrorista csoportokkal összeköttetésében álló személyek megpróbálhatják kihasználni a menekült elhelyezési programot az országba való bejutás érdekében”.

Vágner Krisztián

Friss hírek