Nem feszegetnék az atom-múltat

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok nem ragaszkodik az iráni atomprogram minden múltbéli részletének nyilvánosságra hozásához. Kerry állítása szerint ez nem szükséges, mivel az USA már „mindent tud” a program múltjáról.

Kerry egy keddi sajtótájékoztatón említette meg, hogy az USA nem feltétlenül ragaszkodna az iráni atomprogram múltbéli, még tisztázatlan kérdéseinek megválaszolásához, mivel már most is pontosan tudják, hogy Teherán mit csinált korábban.

„Nem ragaszkodunk Irán részletes múltbéli beszámolójához, arról, hogy mit csinálhattak a múltban. Kétséget kizáróan tudjuk, hogy mi történt. Abszolút tudomásunk van némely múltbéli katonai tevékenységükről”, idézte Kerryt a Reuters.

Hivatalos amerikai források korábban még azt mondták, hogy Iránnak válaszolnia kell majd a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kérdéseire, amelyek a nukleáris programjuk lehetséges régebbi fegyverkezési dimenzióit kutatnák. Továbbá, az áprilisban megkötött keretmegállapodás szerint is köteles lenne Irán beszámolni a múltról.

A NAÜ eddig nem kapott teljesen kielégítő válaszokat a kutatásai során. Teherán tagad minden fegyverkezési vádat, és azt állítja, hogy az Atomenergia-ügynökségnek csak fabrikált bizonyítékai vannak az üggyel kapcsolatban.

„Mi a folytatással vagyunk elfoglalva. Muszáj tudnunk, hogy a tárgyalások előrehaladtával ezek a tevékenységek abba maradtak és muszáj, hogy erről legitim módon meggyőződhessünk”, mondta a külügyminiszter.

Irán és a hatok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok) június 30-ra tűzték ki a végleges megállapodás határidejét, bár tárgyalásokhoz közeli források szerint július elejéig elhúzódhat a megállapodás. Ez egyáltalán nem lenne példátlan, a 2013-as genfi áttörés óta a felek általában kisebb-nagyobb csúszásokkal vették a saját határidejeiket.

Mindeközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal vádolta a hatokat, hogy a határidő közeledtével egyre több és több engedményt tesznek Teherán számára.

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »