A tőzsde nem örül a görög kormány bátorságának

Jelentős mínuszba kerültek az athéni tőzsde részvényei péntek délelőtt arra az előző napi bejelentése, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége dolgavégezetlenül elutazott Brüsszelből, ahol a görög delegációval az adósságválság rendezéséről egyeztetett.

Gerry Rice IMF-szóvivő azt mondta, hogy “jelentős nézeteltérések vannak köztünk a legtöbb kulcsfontosságú területet illetően, és nem közeledtek egymáshoz az álláspontok az utóbbi időben”. Ugyanakkor hozzátette, hogy az IMF “nem áll fel az asztaltól”, továbbra is elkötelezett a görög adósságválság rendezése mellett.

Az IMF-szakértők visszautazását Washingtonba már az athéni tőzsde csütörtöki zárása után jelentették be, így a hír már nem tudott hatni a részvényárakra.

Pénteken azonban már nyitáskor mínuszba került az athéni börze irányadó mutatatója és a kereskedés első három órájának a végén – 11 órakor – 4 százalékos mínuszban állt az index a csütörtöki közel 8 százalékos emelkedés után.

Péntek délelőtt a legnagyobb veszteségen a banki részvények álltak, így például a National Bank of Greece és az Alpha Bank vesztesége egyaránt meghaladt a 7 százalékot.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »