Klaus Johannis még reménykedik Victor Ponta lemondásában

A román miniszterelnök ellen indított bűnvádi eljárás nyomán kialakult helyzetre Victor Ponta lemondása az egyetlen megoldás – nyilatkozta péntek este a közszolgálati televíziónak az államfő.

Klaus Johannis azt mondta: reméli, hogy a kormányfő megteszi ezt a lépést, annak ellenére, hogy pénteken még elutasította az államfőnek azt a kérését, hogy távozzon a tisztségéből. „Kell egy-két nap, amíg leülepednek a dolgok. Remélem, hogy jövő héten meghozza döntését” – jelentette ki.

Az államfő rendkívül súlyosnak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy korrupcióval gyanúsított politikus áll a kormány élén. „Bárhol a világon lemondanak a gyanúsított magas rangú politikusok, hogy ne rontsanak országuk megítélésén” – tette hozzá.

Mint ismert, a legfőbb ügyész kérte a parlament hozzájárulását a Victor Ponta elleni bűnvádi eljárás beindításához a mandátuma idején elkövetett állítólagos bűncselekmények miatt. A képviselőház a későbbiekben szavaz erről.

Az államfő felfüggesztheti a miniszterelnököt, ha a bűnvádi eljárás lefolytatásához hozzájárul a parlament. Johannis felszólította a képviselőket, hogy ne álljanak az igazságszolgáltatás útjába. Megjegyezte: reméli, hogy a parlament pozitív válasza esetén sem kell majd felfüggesztenie hivatalából a kormányfőt, hanem önként távozik tisztségéből.

Az igazságszolgáltatás elleni támadásokról – Btk.-módosítási kísérletek, a Laura Codruța Kövesi főügyész menesztésének követelése – az államfő azt mondta: ezek hátterében azoknak a politikusoknak a „riadalma” áll, akiknek rejtegetnivalójuk van.

Maszol.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »