Iszlám Állam: támogatás és feszültség a koalíción belül

A nemrégiben elszenvedett veszteségek hatására szervezett csúcstalálkozón a koalíció államai kifejezték támogatásukat az iraki erőfeszítések iránt, ugyanakkor mind a koalíción, mind Irakon belül megvannak a nézeteltérések, amelyek felszínre is törtek a megbeszélések alatt.

Az Iszlám Állam elleni koalíció arab és nyugati államai kedden támogatásukról biztatták az iraki vezetés a szélsőséges terrorszervezet elleni tevékenységét a párizsi csúcstalálkozón, adta hírül a Reuters.

Körülbelül húsz miniszter és az iraki miniszterelnök, Haider al-Ábádi vett részt a találkozón, amelynek fő témája az elmúlt hetekben elszenvedett veszteségek ismeretében a síita kormányzat szunnitákkal szembeni politikája, illetve a koalíció légitámadásokra épülő stratégiájának megvitatása volt.

A koalíció államainak képviselői sürgették Haider al-Ábádit, hogy javítsa a síita kormányzat kapcsolatát a szunnita kisebbséggel, ezáltal nagyobb hatékonyságot előidézve a szunnita harci alakulatok Iszlám Állam elleni tevékenységében. 

A nézeteltérések azonban ismét felszínre kerültek. Ál-Ábádi miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint kormánya nem tesz eleget a szunnitákkal való megegyezés érdekében, és problémásnak sokkal inkább a Nyugat tevékenységét említette, amely nem elég hatékonyan támogatja a bagdadi kormányt a szélsőségek visszaszorításának céljából. Hangsúlyozta, a világ „bukta” el Irakot, kiemelve, hogy az Iszlám Állam harcosainak egy jelentős része éppen a koalíció országaiból érkezik.

A mérsékelt síita miniszterelnök elmondta, hogy elkötelezett a síita-szunnita közeledés iránt, ugyanakkor a nemzetközi koalíció nem tesz eleget az Iszlám Állam legyőzéséhez. „Áldozatot hozunk azért, hogy legyőzzük az Iszlám Államot, de ehhez szükség van a koalíció támogatására is”, mondta. Al-Ábádi szerint több hírszerzési információra és fegyverre van szüksége az iraki hadseregnek, miután a koalíció államainak ígéretei ellenére még mindig kevés harci eszközzel rendelkezik Irak. „Magunkra támaszkodunk”, hangsúlyozta Al-Ábádi, valamint megjegyezte, hogy országa az ENSZ jóváhagyására vár, hogy fegyvereket vásárolhasson Irántól és Oroszországtól.

A Pentagon a napokban erősítette meg, hogy az Egyesült Államok tankelhárító rakétákat küld Iraknak. „Ezer darabot adunk egyelőre, további ezret pedig hamarosan”, mondta Steve Warren, a Pentagon szóvivője.

„A megbeszélések lehetővé tették, hogy ismét kifejezzük egységünket és közös céljainkat az Iszlám Állam elleni harcban”, mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter. Hozzátette: „Ez a katonai stratégia azonban nem választható el a politikai integráció folyamatától”, utalva arra, hogy égetően szükséges a szunniták helyzetének javítása, olyan lépések megtétele, amellyel a szunniták kormány iránti bizalma nő. 

A koalíció képviselői teljes támogatásukat adták az iraki kormánynak a Ramadi visszafoglalását célzó műveletekhez. A terv szerint a kormány mobilizálja a szunnita törzseket az Iszlám Állam elleni támadásokban, és biztosítja őket, hogy a síita milíciák a kormány irányítása alatt működnek, elkerülve a szektariánus összetűzéseket a szunniták lakta területeken. 

A síita milíciák az Iszlám Állam elleni harc egyik főszereplői, amelyek szunnita lakta területeken való tevékenysége komoly félelmet vált ki a szunnita lakosságban, illetve nagyban veszélyezteti Irak stabilitását. 

A párizsi csúcstalálkozó nem csupán Irak és a koalíció államai közti problémákat, de az országon belüli feszültségeket is felszínre hozta. A kurdok a bagdadi kormányt kritizálják, amiért az „kizárta” őket a párizsi tárgyalásokból, lekicsinyítve ezzel nagyfokú hozzájárulásukat a terrorszervezet elleni harchoz.

Sheikh Jamal al-Dhari az al-Zoba szunnita törzs vezetője azon véleményének adott hangot, hogy al-Ábádi Irán bábjaként nem tudja hatékonyan képviselni Irak érdekeit. „Valódi megegyezésre van szükségünk, amely megoldja a jelenlegi problémákat, ezután a szunniták felszabadítják Irakot az Iszlám Államtól. De nem fogunk megszabadulni az Iszlám Államtól azért, hogy helyét Qasem Soleimani vegye át”, mondta al-Dhari, utalva az iráni Quds Force parancsnokára, aki a síita milíciák vezető figurája.

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »