Ausztriában koalícióra léphetnek a szociáldemokraták a szélsőjobboldallal

Koalíciós tárgyalásokat kezd a burgenlandi tartományi kormány megalakításáról az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), és az új kormány még júniusban felállhat – írta csütörtökön a Kurier című osztrák napilap, Hans Niessl szociáldemokrata burgenlandi tartományi kormányfő előző esti bejelentésére hivatkozva.

A múlt vasárnap lezajlott burgenlandi tartományi választásokon a szociáldemokraták a szavazatok 42 százalékával megőrizték első helyüket, támogatottságuk azonban visszaesett 6 százalékkal. A második legnépszerűbb párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 5 százalékot veszített, és 29 százalékot ért el. A szélsőjobboldal viszont legutóbbi eredményéhez képest 6 százalékkal erősödve a voksok 15 százalékát kapta.

Niessl, akinek pártja szövetségi szinten elutasítja az együttműködést a bevándorlás-ellenes szélsőjobboldallal, a Kismartonban (Eisenstadt) megtartott sajtótájékoztatón megjegyezte, tisztában vannak vele, hogy „teljesen új utakra lépnek”. A tartományi kormányfő hozzátette, a tárgyalások elindulásáról értesítette Norbert Darabost, az SPÖ ügyvivőjét, aki ezt „tudomásul vette”.

Hans Tschürtz, az FPÖ burgenlandi vezetője kijelentette, meggyőződése, hogy ezzel Burgenlandban új, jövőbemutató és a választók számára vonzó politizálás kezdődik.

Franz Steindl, az eddigi tartományi kormánykoalícióban résztvevő ÖVP burgenlandi vezetője úgy vélte, az SPÖ „feláldozza szociáldemokrata alapértékeit a hatalom megőrzésének oltárán”.

Niessl a sajtótájékoztatón azt mondta, nem lát áthidalhatatlan ellentéteket a két párt álláspontja között biztonságpolitikai kérdésekben, hiszen választási kampányában mindkét politikai erő az átmeneti határellenőrzés visszaállításáért kampányolt.

Burgenlandban az FPÖ egy áprilisi kampányrendezvénye keretében Féltorony (Halbturn) településen jelképesen „lezárta” a határt, a határellenőrzés visszaállítását követelte és azt, hogy a burgenlandi állásokat elsősorban burgenlandiak tölthessék be.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »