Tizenhatmillióan tiszta víz nélkül Jemenben

Az egyébként is rendkívül szegény országban a szárazföldi harcok, illetve a légitámadások tönkreteszik az infrastruktúrát, számos civil veszti életét, valamint a lakosság kétharmadának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez.

A háború sújtotta Jemen lakosságának csaknem kétharmada nem jut tiszta vízhez, miután két hónapja zajlanak a Szaúd-Arábia vezette koalíció légicsapásai, illetve polgárháború az országban, írja az al-Arabiya.

“A folyamatos légitámadások és a szárazföldi harcok azt eredményezik, hogy további három millió jemeni nem tud hozzájutni tiszta ivóvízhez, ezzel tizenhatmillióra emelkedett azoknak a lakosoknak a száma, akiknek higiéna és a vízhez való hozzájutás nélkül kell élnie”, állítja a brit központú szervezet, az Oxfam. “Ez a szám ugyanakkora, mint Berlin, Róma, London és Párizs lakossága együttvéve”, hangsúlyozta Grace Ommer, a szervezet jemeni ügyekkel foglalkozó igazgatója. 

Már a harcok eszkalálódása előtt is a lakosság mintegy fele nem tudott tiszta vízhez hozzájutni. Jement a világ legszegényebb államai közt tartják számon.

“Az emberek így arra vannak kényszerítve, hogy olyan vízből igyanak, amely nem tiszta, ezzel pedig jelentősen nő akár az életet veszélyeztető betegségek megjelenésének lehetősége, mint a malária vagy a kolera”, nyilatkozta a szervezet képviselője.

A koalíciós légitámadások március 26-án kezdődtek a síita huszi lázadók ellen, akik szeptember óta tartó előrenyomulásuk csúcspontjaként januárban Manszúr Hádi államfőt is elmozdították helyéről, elfoglalva az elnöki palotát.

Káply Mátyás

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »