Nem csak a rászorulóknak segít a kormány

A szlovák kormány újabb csomaggal akar segíteni bizonyos társadalmi rétegeknek. Ezek egy része célzott – elsősorban a rászorulóknak kedvez –, több intézkedés viszont inkább a középosztályt vagy a gazdagabbakat segíti, írja az Új Szó.

A legtöbb intézkedés esetében az sem világos, hogy mikor, milyen feltételek mellett lépnek életbe. A 200 milliós csomag legnagyobb részét várhatóan az élelmiszerek áfájának 20-ról 10 százalékra való csökkentése viszi el, ami Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint mintegy 60 millió euróba kerül majd, de az sem kizárt, hogy a költségei felkúsznak 100 millió euróra. Ez tipikusan olyan intézkedés, amelyből inkább a magasabb jövedelműek profitálnak, még akkor is, ha az intézkedés csak a tejet, bizonyos tejtermékeket, a kenyeret és a tőkehúst érinti is. Természetesen sok függ attól, hogy mennyire lesz pontos a szabályozás, milyen termékekre vonatkozik, de aki 3 eurós disznóoldalast vásárol, biztosan kevesebbet takarít meg, mint aki 15 eurós bélszínt vesz. Több hasonló intézkedés is található a 15 pontos csomagban. Ilyen például az anyasági emelése is. Ez ugyan biztosan jól jön a kismamáknak, de ez az a támogatás, ami a fizetés nagyságától függ. Ha a támogatás összege a kivetési alap 65%-ról 70%-ra emelkedik, akkor a 800 eurós havi anyaságival rendelkező kismama 60 euróval kap majd többet, akinek azonban az anyaságija 400 euró, az csak 30 euróval számíthat magasabb összegre. Természetesen ez az emelés is jól jön a kisgyerekes családoknak, de minden bizonnyal jobban örültek volna, ha az anyasági helyett – amely csak a gyermek féléves koráig jár – inkább a gyes emelkedik, ezt a gyermek hároméves koráig kapják a kismamák, és a havi összege jelenleg csupán 203 euró. Támogatás jómódúaknak

Hasonló intézkedésből több is van Fico csomagjában. Elég, ha az erdei iskolák és a sítanfolyam költségeihez való hozzájárulásra gondolunk, amit várhatóan minden gyerek megkap majd, függetlenül a szülők anyagi lehetőségeitől. A 100 eurós támogatás biztosan jól jön majd a rászorulóknak, hiszen általában ennyibe kerül egy egyhetes erdei iskola a tanév végén, de nem biztos, hogy ezt mindenkinek ki kellene fizetni. A hőszigetelés és a lakóházak energiatakarékos fűtésrendszerrel való felszerelése sem a legszegényebbeken segít majd, mint ahogyan napelemekkel vagy biomasszával működő kazánnal sem a minimálbérért dolgozó emberek szerelik majd fel családi házukat. A minimálbér és a munkanélküli

A minimálbér emelése látszólag a szegényeken segít majd, hiszen emelkedik majd a fizetése azoknak, akik a legalacsonyabb bérért dolgoznak. A minimálbér jelenleg 380 euró, és Robert Fico eddigi nyilatkozatai alapján várható volt, hogy jövőre 400 euróra emelkedhet. Ez az intézkedés azonban rossz hír a munkanélkülieknek, főleg a tartós munkanélkülieknek, akik sokszor az alapiskolát sem fejezték be. Ők legfeljebb csak alacsony termelékenységű ágazatokban helyezkedhetnek el, ahol nagyon nehéz kitermelni ekkora bérköltséget. Kevés például az agrárvállalkozó, vagy kisvállalkozó, aki az ország keleti részében képes ezt kitermelni. A tartós munkanélkülieknek pedig várhatóan marad a segély vagy a feketemunka. Kérdés, hogyan képzeli a Smer a hátrányos helyzetű régiókban a foglalkoztatottság támogatását. Ez a program érinti majd Közép-Szlovákia déli járásait és a legkeletibb járásokat, ahol 20 százalék alatti a munkanélküliség. Az áprilisi munkanélküliségi adatok alapján 9 ilyen járás volt, ezek közül Szlovákia déli részén a Rimaszombati, a Nagyrőcei, a Rozsnyói és Nagykürtösi járás részesülhet majd valamilyen támogatásban. A foglalkoztatási támogatások területén azonban már így is előnyben vannak, kérdés, hogy milyen végzettséget igényelnek majd az új munkahelyek. A Rimaszombati járásban például a 13 500 munkanélküliből 1524 nem fejezte be az alapiskolát sem, további 5589-nek pedig csak alapfokú végzettsége van. Mikor lép életbe?

Kérdés még az is, hogy mikor lépnek életbe az egyes intézkedések. Az áfa ugyan várhatóan januártól csökken, és a minimálbér is januártól emelkedhet, azt azonban Robert Fico nem árulta el, hogy mikortól emelkedik az anyasági, mikortól igényelhető a hőszigetelés támogatása vagy mikor indulhat a legszegényebb régiók fejlesztése.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »