Félrevezeti az embereket a kormány?

Kitart a szlovák szociális ügyi minisztérium a Szociális Biztosító napokban postázott, az ellenzék és a szakértők szerint is félrevezető röplapjában szereplő állítások mellett. Jozef Burian államtitkár szerint ők csak tájékoztatni akarták az embereket, írja az Új Szó.

Melyik nyugdíjpillérben volt magasabb a hozam az utóbbi 10 évben? A Szociális Biztosító és a szociális ügyi minisztérium szerint természetesen az első pillérben, mégpedig több mint háromszoros mértékben: a szaktárca szerint az első pillér „hozama” tíz év alatt 68,23% volt, míg a második pillér csak 17,97%-ot teljesített. Az állami pillér hozamát az aktuális nyugdíjérték (ADH) alapján számították ki ez 2004-től 2014-ig 183,58 koronáról (6,09 euró) 10,68 euróra emelkedett, ami valóban 68,23%-os emelkedést jelent. A gond csak az, hogy a nyugdíj kiszámításához használt ADH-értéket az előző éves átlagbér-emelkedés alapján határozza meg a szociális ügyi minisztérium, vagyis valós hozamról egyáltalán nem beszélhetünk, csak a tárca által megállapított számról van szó.

Jozef Burian, a szociális ügyi minisztérium államtitkára tegnap saját számításaikra hivatkozva azt állította, hogy valójában csak azoknak éri meg a kétpilléres rendszer, azok számíthatnak a teljesen állami nyugdíjnál magasabb járadékra, akik legalább az átlagbér 3,7-szeresét keresik. Ennek ellenére Burian azt állítja, hogy nem akarják az embereket „kikergetni” a második pillérből, amely még június 15-ig nyitva áll.

Az ellenzék és független gazdasági szakértők szerint a biztosító kommunikációja megtévesztő és sok ponton hamis. Ivan Švejna (Híd) szerint az információk zöme pontatlan, egy részük kimondottan hazugság. „A Smer félrevezeti az embereket és olyan téves adatokkal és számokkal félemlíti meg őket, amelyeknek eredetét maguk a független elemzők sem tudják megmagyarázni” – jelentette ki Švejna. Szerinte a legnagyobb hibája a levélnek, hogy összehasonlítja az első pillérben vezetett nyugdíjszámlákat a pénztártagok nyugdíjszámláival. Míg az első nem tényleges vagyon, csak a befizetett járulék nyilvántartása, amelyből a jelenlegi nyugdíjakat fizetik, addig a másik valós vagyont mutat, ami például örökölhető a pénztártag halála esetén. „Ennek a levélnek minimális értéke van” – jelentette ki Švejna.

A Szociális Biztosító napokban postázta második „tájékoztató” levelét a nyugdíjpénztári tagoknak, amelyben a 45 évnél idősebbeknek és az átlagbérnél kevesebbet keresőknek javasolja a visszatérést az egypilléres rendszerbe. Hangsúlyozza, hogy az állam mindig „gondoskodni fog” az emberek nyugdíjáról.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek