Párizsi csúcstalálkozó az Iszlám Állam elleni stratégiáról

Ramadi elvesztésének, illetve az Iszlám Állam offenzívába lendülésének hatására Párizsban gyűlnek össze a koalíció tagjai, hogy megvitassák a jelenlegi fejleményeket. A csúcstalálkozón emellett központi téma lesz Szíria és a tárgyalások megújításának lehetőségei, illetve a fiatal dzsihadisták térségbe áramlásának problémája.

Az Iszlám Állam elleni, az Egyesült Államok vezette koalíció államainak képviselői június 2-án gyűlnek össze Párizsban, hogy megvitassák a szélsőséges terrorszervezet elleni stratégia kérdéseit, illetve, hogy megoldást találjanak az Iszlám Állam előretörésére, miután az elfoglalta Anbar tartomány fővárosát, Ramadit, adta hírül a Reuters.

Ramadi elfoglalását követően a szunniták lakta Anbar tartomány néhány kisebb településen kívül az Iszlám Állam ellenőrzése alá került. 

„Most jött el az ideje, hogy értékeljük, mi is történik pontosan, miután jelenleg számos negatív és pozitív esemény zajlik egyidejűleg”, mondta egy francia diplomata.

Az Egyesült Államok vezette koalíciónak mintegy hatvan tagja van, amelyek más-más tényezőkkel járulnak hozzá a koalíció tevékenységéhez: egyesek légicsapásokat hajtanak végre, mások humanitárius segítséget nyújtanak vagy éppen az Iszlám Állam pénzügyi bevételeinek aláásásán munkálkodnak. 

„Ramadi elvesztése rendkívül aggasztó fejlemény. A legfontosabb most, hogy megvitassuk, hogy hogyan lehetne visszafoglalni és milyen segítséget tudunk nyújtani az iraki kormánynak”, fogalmazott a neve elhallgatását kérő francia diplomata, továbbá elmondta, hogy huszonnégy miniszter, illetve néhány nemzetközi szervezet fog részt venni a párizsi csúcstalálkozón. Az iraki fejleményeken túl a megbeszélesek a szíriai béketárgyalások felújításának lehetőségeire, az iraki kormány hatékonyabbé tételére, illetve a külföldi harcosok térségbe való áramlásának problémáira is nagy hangsúlyt fognak fektetni. 

„Szíriában felgyorsultak az események. A rezsim erőteljes nyomás alatt áll, és fokozatosan veszti el területeit, amely tény nagy lökést adhat annak, hogy a felek ismét a tárgyalóasztalhoz üljenek”, mondta a francia diplomata.

Káply Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »