Irán felkészült minden eshetőségre a nukleáris tárgyalásokon

Június 30-a a határideje egy végső megállapodásnak, ezzel az iráni nukleáris program megoldásának. Javában zajlanak a tárgyalások, jelenleg Bécsben Irán és a P5+1 között a részletek kidolgozásának céljából. Ugyanakkor az áprilisi áttörés ellenére egyáltalán nem egyértelmű, hogy sikerül-e nyélbe ütni a végső megállapodást. Irán felkészült erre a lehetőségre is.

Irán minden forgatókönyvet számításba vesz a nukleáris tárgyalásokat illetően, válaszolta az Iszlám Köztársaság főtárgyalója pénteken arra a kérdésre, hogy mik lehetnek a következményei annak, ha nem sikerülne egy végső megállapodást megkötni június végéig Irán és a P5+1 között, adta hírül a Reuters.

Diplomaták és szakértők jelenleg is gőzerővel dolgoznak egy, az iráni nukleáris programot rendezni hivatott megállapodás tető alá hozásán, amelynek határideje június 30-a.

„Még ha optimista is vagyok, az sem jelenti azt, hogy bármilyen megállapodás elfogadható. Minden fél megfelelő megállapodást akar, Irán számára azonban csak az a jó, amely tiszteleti legitim jogainkat, és amely véget vet a szankcióknak”, mondta Abbas Araqchi, helyettes külügyminiszter, és az iráni delegáció vezetője. Hozzátette: „Átgondoltuk minden lehetőséget, és felkészültünk minden lehetséges forgatókönyvre.”

A felek között – leginkább Irán és az Egyesült Államok között – a legnagyobb problémát jelentő kérdést az jelenti, hogy Irán szerint a megállapodás aláírásával az összes szankciót azonnal el kell törölni, míg az Egyesült Államok a szankciókat sokkal inkább fokozatosan függesztené fel.

„Hisszük, hogy a technikai részletek megoldása nem okozhat komoly problémát, amennyiben megvan a kellő politikai akarat. Ha ez így van, akkor a végső megállapodás nagy valószínűséggel akár már június 30-a előtt is létrejöhet”, fogalmazott Araqchi.

Araqchi csütörtökön tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetőjével, Yukiya Amano-val is, valamint a helyettes külügyminiszteri szintű megbeszélések a jövő héten is folytatódni fognak Irán és az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, illetve Németország között. 

Káply Mátyás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »