Bármelyik pillanatban terrortámadás érheti az Egyesült Államokat

Michael Morell, a CIA egykori helyettes igazgatója egy egész könyvet szentelt a terrorizmus jelentette fenyegetésnek. A könyv központi vezérfonala, hogy az al-Kaidának, de akár az Iszlám Államnak is megvan a kapacitása, hogy bármelyik pillanatban terrortámadást hajtson végre.

„Nem lepne meg”, ha az al-Kaida akár holnap terrortámadást hajtana végre egy, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közti repülőjáraton, állítja a CIA egykori igazgató-helyettese, Michael Morell.

A Központi Hírszerzú Ügynökség korábbi alkalmazottja, The Great War of Our Time (Korunk nagy háborúja) című könyvében úgy érvel, hogy a terrorszervezetnek megvan a képessége, hogy százak halálát okozó támadást hajtson végre.

„Minden mellébeszélés nélkül, nem lennék meglepve, ha az al-Kaida az Arab-félszigeten (AQAP, az al-Kaida jemeni szárnya – a szerk.) eltérítene egy New Yorkból Londonba vagy éppen egy New Yorkból Los Angelesbe tartó amerikai járatot”, írja könyvében Michael Morell, adta hírül az al-Arabiya, a Telegraph cikkére hivatkozva.

Morell elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy az Egyesült Államok ismét, valamilyen komoly terrortámadás áldozata lesz, hozzátéve, hogy nem csak az al-Kaida, hanem az Iszlám Állam is komoly fenyegetést jelent e téren.

„Ha nem bírkozunk meg a terrorizmussal azonnal, addig fognak erősödni, amíg képesek lesznek egy újabb 9/11 végrehajtására”, mondta Morell a Politiconak adott interjújában.

A könyv szerzője, aki harminchárom évig szolgált a Központi Hírszerző Ügynökségnél (CIA), állítása szerint azért írta meg a könyvet, hogy figyelmeztesse az amerikai lakosságot a terrorizmus jelentette veszélyekre. 

Egy 2015. április. 29-én a Kongresszus Belbiztonsági Bizottságának terrorelhárító és hírszerző albizottsága előtt tett jelentésében Daniel L. Byman is úgy érvelt, hogy az al-Kaida – attól függetlenül, hogy az Iszlám Állam térnyerésével elvesztette domináns pozícióját – továbbra is közvetlen fenyegetést jelent az amerikai nemzetbiztonságra, míg az Iszlám Állam „mindössze” a Közel-Kelet stabilitását, és a tengerentúli amerikai érdekeket képes veszélyeztetni.

Káply Mátyás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »