Teljes gőzre kapcsolt a lengyel elnökválasztási kampány

Megkezdődött hétfőn reggel a lengyelországi elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, amelyben Bronislaw Komorowski hivatalban lévő elnök három kérdésben népszavazás kiírását helyezte kilátásba.

A második fordulóban az első fordulóban – a jelenlegi becslések szerint – első helyen végzett ellenzéki jelölt, Andrzej Duda mérkőzik meg Komorowskival.     

A hétfőn reggel közölt javított becslések szerint a vasárnapi választáson Andrzej Duda – a fő ellenzéki párt, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje – a szavazatok 34,5 százalékát szerezte meg. Mögötte végzett a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatásával induló Bronislaw Komorowski a voksok 33,1 százalékával. A harmadik a független Pawel Kukiz lett, viszonylag magas, 20,5 százalékos aránnyal.      

A részvételi arány becslések szerint a rendszerváltás utáni lengyel elnökválasztások történetében a legalacsonyabb volt, a szavazásra jogosultak 49,4 százaléka élt választójogával.     

Duda hétfőn hajnalban az egyik legforgalmasabb varsói belvárosi metrómegállóban kávéval kínálta a munkába igyekvő fővárosiakat. Ez alkalomból elmondta a sajtónak, hogy elnökként új alkotmányt szeretne kezdeményezni, melyben többek között az állampolgárok által kezdeményezett népszavazás elveit rögzítenék. Kilátásba helyezte, hogy programjának egyes pontjairól tárgyalást kezd Pawel Kukizzal.      

Komorowski hétfőn reggel a varsói reprezentatív elnöki palotában, a Belwederben tartott sajtóértekezleten bejelentette, hogy megválasztása esetén a szenátus jóváhagyásával népszavazást ír ki, melyben a lengyelek három kérdésben fejthetnék ki véleményüket. Elsősorban az egymandátumos választókerületeknek a választási rendszerbe való beiktatásáról döntenének, ami Kukiz fő követelése. Komorowski stábja hétfőn délelőtt egy új választási spottal is előrukkolt, mely az elnököt az egyéni választókerületek régi híveként mutatja be.

Komorowski emellett két másik, az utóbbi időben sokat vitatott kérdésben írna ki népszavazást: az adóügyekben egy olyan elv bevezetését fontolná meg, melynek értelmében nem egyértelmű esetekben az adózó javára döntenének az adóhivatalok.

A népszavazás harmadik kérdése a pártok állami költségvetési támogatásának a megszüntetése volna. Ez a PO nyolcéves kormányzása alatt már korábban is többször felmerült, többek között Donald Tusk volt miniszterelnök támogatta a kisebb pártok által élesen ellenzett javaslatot. Több közvélemény-kutatás szerint a lengyelek több mint fele helyeselné a költségvetési támogatás megszüntetését.

Komorowski népszavazási javaslatára Kukiz a Facebook-oldalán reagált.  Most olvasom, hogy Komorowski elnök mindig is az egyéni választókerületek híve volt” – írta. Jelezte, hogy hamarosan közzéteszi mozgalmának azon petícióit, amelyeket korábban – eredménytelenül – az elnöki hivatalnak címeztek.  Ne higgyetek ezekben a népszavazásokban” – figyelmeztette híveit,  szemfényvesztésnek és időhúzásnak” minősítve Komorowski ígéretét. Lengyel kommentátorok szerint Kukiz reakciója megerősíti azt a feltételezést, hogy a protesztszavazatok zömét begyűjtő politikus a második forduló előtt semmiképp sem fogja a jelenlegi elnököt támogatni.

Az országos választási bizottság (PKW) egyelőre csak az egyes települések részeredményeit tette közzé. A voksokat kézzel számlálják, a számítógépes összesítést csak kisegítő módszerként alkalmazzák, mivel az őszi önkormányzati választás során akadozó informatikai rendszer továbbra sem megbízható. A végleges eredményt a PKW eredetileg keddre ígérte, a legutóbbi közlemények szerint nem kizárt, hogy már hétfőn este ismertetik azt.   

A második forduló május 24-én esedékes. Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen, kétfordulós elnökválasztást. A második fordulóra akkor kerül sor, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »