Halálbüntetés: egyértelmű lenne a kötelezettségek megsértése

Ha a magyar kormány lépéseket tenne a halálbüntetés visszaállítására, akkor az egyértelműen az európai kötelezettségek megsértésének minősülne – közölte az EP petíciós bizottságának ülésén az Európai Bizottság első alelnöke. Frans Timmermans ennél bővebben nem kívánt reagálni sem a magyar kormányfő múlt heti kijelentésére, sem pedig a bevándorlásról szóló kérdőívre.

Az Európai Parlament petíciós bizottságának keddi ülésén egy kérdés erejéig újra előjött a halálbüntetés napirenden tartásának szükségességét hangsúlyozó múlt heti Orbán-nyilatkozat és a bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció.

Frans Timmermans, a petíciós bizottság svéd elnöke, Cecilia Wikström kérdésére tért vissza röviden erről szóló múlt heti blogbejegyzésére, amiben rosszallóan nyilatkozott a bevándorlási konzultáció tartalmáról.

Az Európai Bizottság első alelnöke leszögezte, hogy Facebook oldalán közölt blogbejyegzése a testület hivatalos véleményének számít. „Amennyiben a magyar kormány lépéseket tenne a halálbüntetés visszaállítására, akkor az egyértelműen az európai kötelezettségek megsértésének minősülne. Ezt Juncker bizottsági elnök is világosan elmondta” – jelentette ki a testület első alelnöke, hozzátéve, nem hiszi, hogy ezzel a nyilatkozattal tovább kellene foglalkozni.

Timmermans minden további véleménynyilvánítástól elzárkózott, arra hivatkozva, hogy a szabályokkal összhangban írásban kíván válaszolni az európai liberálisok által hozzá intézett levélre, amelyet egyébként Cecilia Wikström szinte szóról szóra megismételt neki.

A holland bizottsági alelnök hozzátette, hogy meglepte a levél, amelyben a liberálisok blogbejegyzésének státusza és afelől érdeklődtek, hogy tervez-e valamilyen lépést Magyarországgal szemben. Meglepetésének okaként azt jelölte meg, hogy ő inkább támogatásra és dicséretre számított a nyilatkozata miatt, és ehhez képest kritikai élt vélt kiolvasni a levélből. Ezzel aztán le is zárta a vitát.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek