Továbbra is szigorúan szabályozzák majd a földvásárlást

Jóváhagyta a szlovák kormány azt a törvénymódosító javaslatot, mely a földvásárlást szabályozza, írja az Új Szó.

A tervezethez csatolták a földtulajdonra vonatkozó törvény módosítását is. A Smer az elmúlt napok botrányait is elsimítva, csendben módosítaná azt a passzust is, melyet 2010-ben ültetett át.

A Smer most úgy módosítaná a törvényt, hogy csak a jogos földtulajdonos igényelhesse vissza tulajdonát. Közvetítő ne léphessen be az ügybe, illetve a harmadik személy csak pénzt kaphasson a földalaptól, parcellát ne. Simon Zsolt, a Híd alelnöke támogatja a tervezetnek ezt a részét, mely részben megoldás lenne a legújabb telekbotrányra is. Alkotmányellenesnek tartja azonban a törvénynek azt a részét, melyben korlátoznák a tulajdonjogot. „A tulajdonos, aki visszakapja földjét a földalaptól, öt évig köteles lenne megőrizni az eredeti állapotot. Tehát nem építkezhet rajta és el sem adhatja” – magyarázza Simon. Kérdés, milyen egyéb lépéseket tesz a kormányfő. Felelősségre vonja-e a földalap vezetését és Ľubomír Jahnátek agrárminisztert, vagy a jogszabály módosításával lezártnak tekinti az ügyet.

A kormány tárgyalt a föld eladására és a földtulajdonra vonatkozó törvények módosításáról. „A föld vásárlását szabályzó törvénnyel, amely még egy éve sincs hatályban, az a gond, hogy megmondja ki és milyen módon vásárolhat földet. Ezzel azonban korlátozzák a tőke szabad áramlását” – mondta Simon Zsolt, a Híd alelnöke. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy településen van két mezőgazdász és 1000 telektulajdonos, a törvény elővásárlási jogot biztosít a gazdáknak, ezzel azonban egyszersmind monopolhelyzetet teremtettek. „El kell ismerni, hogy a jogszabály egyrészt védte a mezőgazdászokat, másrészt viszont a telektulajdonosok áron alul tudták csak eladni a földjeiket” – mondta Simon Zsolt. A törvény azt is lehetővé tette, hogy a telektulajdonos bármire, akár egy karórára is elcserélhette földjét, megkerülve ezzel a hatályos jogszabályokat. Az előterjesztők is azzal indokolják a módosítást, hogy visszaéltek a csereszerződésekkel.

A jogszabályt azonban – ellenzéki képviselők – kezdeményezésére alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. Közben a törvényre Brüsszel is felfigyelt, információkat kért a jogszabállyal kapcsolatban. A kormánypárt elsősorban azért kénytelen módosítani az alig egyéves törvényt, hogy elkerülje az esetleges uniós büntetést. Simon Zsolt szerint azonban ez a tervezet is sántít, mivel megtiltaná a csereszerződések alkalmazását. Úgy véli az egész törvényt át kellene dolgozni.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »