Marosvásárhelyen “gerillaakciókra” készülnek a civilek

Nem nyugszik bele a rendőrségi intézkedésekbe a Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistája, Barabás Miklós, aki ma délután sajtótájékoztatón közölte, hogy új formában, úgynevezett gerilla aktivista csoportként folytatja működését a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! elnevezésű csoport.

Április 20-tól kezdődően az új-régi csapat anonim módon dolgozik az ügyön, lehetővé téve a keményebb, konfrontatívabb, a hatóságok visszaéléseit leleplező, érdekérvényesítő eszközök használatát – jelentette be Barabás. A CEMO aktivista elmondta, eszközeik jellege nem zárja ki az akcióik etikusságát, hiszen a cél nemes és jogos: kétnyelvű utcanévtáblákat szeretnének Marosvásárhelyen, abban a városban, ahol a legnagyobb romániai magyar közösség él.

„Minden egyes akciónk, lépésünk törvényes eszközökre épül majd, az anonimitásra, a hatósági megtorlások miatt, az erőteljesebb nyomásgyakorlás elérése végett van szükség” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy nem szeretnék, ha a csoport kapacitását, a folyamatos rendőrségi zaklatás és a magas összegű büntetések bírósági úton történő megfellebbezése emésztené fel.

A zaklatás alatt levő családok számára minden általuk igényelt támogatást megadnak, akár a táblaleszerelést kérik, akár jogi képviseletre van szükségük, a kapcsolattartó személy Barabás Miklós – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az egy évvel ezelőtt alakult civil kezdeményezés több próbálkozást is tett a valós kétnyelvű utcanévtáblák érdekében: tárgyalt Claudiu Maior alpolgármesterrel, háttér megbeszéléseket folytatott az RMDSZ tanácsosaival, a magyar alpolgármesterrel. „Egy év alatt rájöttünk ara, hogy a román városvezetés nem akarja a kétnyelvű utcanévtáblákat, mindent megtesz azért, hogy ezek ne kerülhessenek ki a város utcáira, tereire” – mondta Barabás, majd hozzátette: „ebben a magyarellenes törekvésében, az RDMSZ maximálisan megbízható partnernek bizonyult”.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom a tavaly hozta létre és azóta is koordinálja a csoportot, és annak szakmai tanácsadást nyújtó szervezete marad. A CEMO tagjai, aktivistái fogják megteremteni a hidat a közösség és a csoport anonimitását megőrizni kívánó tagjai között. A csoport koordinálását Szigeti Enikő, a CEMO vezetője, valamint Barabás Miklós, CEMO-aktivista fogja végezni.

Kitekintő / Maszol.ro

Felkapott hírek

Friss hírek