Milliárdokat veszít Szlovákia is a rossz közbeszerzések miatt

Szlovákia 1,5–2 milliárd euró uniós támogatást veszíthet el végleg a katasztrofális közbeszerzési szabályok miatt – állítja Ján Rudolf, az europskenoviny.sk portál elemzője. A szakértőt az Új Szó idézte.

Szlovákiának a 2007 és 2013 közötti időszakra a nemzeti társfinanszírozással együtt 13,5 milliárd eurós támogatás állt a rendelkezésére, amiből nem egész 9 milliárdot használt fel. A forrásokat ez év végéig lehet felhasználni, vagyis 180 munkanap alatt kellene elkölteni 4,5 milliárd eurót, ami lehetetlen. „1,5–2 milliárd eurónak már biztosan búcsút inthetünk” – vallja az elemző. „A felelősség a politikusokat terheli, akik megakadályozták, hogy az uniós pénzek időben eljussanak a címzettekhez” – vallja Rudolf.

A problémákat 90 százalékban a rendkívül rossz közbeszerzési szabályok okozzák, amelyek lehetővé teszik a korrupciót. További gond, hogy kormányváltáskor szinte minden hivatalnokot lecserélnek, s eltart egy ideig, amíg az új garnitúra beletanul az uniós szabályozásba. Emellett a támogatások felhasználóinak a tájékoztatása sem megfelelő.

Rudolf szerint a 2014 és 2020 közötti időszak támogatásaival is gondok lesznek. A nemzeti társfinanszírozással együtt 18 milliárd euró áll az ország rendelkezésére. „Ebből a csomagból még egyetlen centet sem használtunk fel, még egyetlen pályázati felhívást sem tettek közzé” – figyelmeztet az europskenoviny.sk elemzője. Szerinte Ľubomír Vážny kormányfő-helyettes a felelős, ám a kormányhivatal derűlátó. „A projektek többségén még dolgoznak, és az év vége felé megugrik a felhasználás, mérleget csak az év végén vonhatunk” – nyilatkozta Silvia Belešová, Ľubomír Vážny szóvivője.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »