Újra az Euratom előtt a paksi dosszié

Előreláthatóan kedden hozza meg új döntését az Euratom Ellátó Ügynökség (ESA) a paksi atomerőmű két leendő blokkjához tartozó fűtőelemek gyártásáról és fűtőanyagok szállításáról szóló megállapodásról. Az ügynökség javaslatára az Európai Bizottság néhány hete első körben nem hagyta jóvá az adott paraméterek mellett a szerződést.

A BruxInfo értesülései szerint az Euratom Ellátó Ügynökség (ESA) kedden hoz új döntést a tervezett paksi atomerőmű-beruházásnak a fűtőelemek gyártására és a nukleáris fűtőanyagok szállítására vonatkozó rendelkezéseiről. Bizottsági források emlékeztettek rá, hogy április 21-én jár le az a határidő, ami a szabályok értelmében az ESA rendelkezésére áll a döntés elfogadására.

A néhány héttel ezelőtti első, elutasító döntés után megfigyelők most arra számítanak, hogy az ESA – amely hivatalosan is a megállapodás részese és aláírója – ezúttal nem gördít majd akadályt a magyar fél és a Rosatom között aláírt megállapodás elé.

A biztosi testület első olvasatban az Euratom javaslatára nem adta meg a jóváhagyást, mert a szerződés megítélése szerint nem nyújtott kellő biztosítékot a fűtőanyagok diverzifikációjára, vagyis arra, hogy Magyarország ne váljon túlzottan kiszolgáltatottá egyetlen beszállítótól. A magyar-orosz szerződés 20 évre kizárólagos jogot tartott volna fenn a fővállalkozó orosz atomipari nagyvállalat számára az új blokk fűtőelemeinek gyártására és a nukleáris fűtőanyagok (uránium) szállítására. Az Euratom szerződés ezzel szemben maximum 10 évben korlátozza az exkluzív jogokat, amitől csak kivételes és indokolt esetben lehet eltérni.

Az Euratomnál értesülésünk szerint úgy látták, hogy az eredetileg kitárgyalt szöveg túlzottan erős pozíciót biztosított volna a Rosatomnak a magyar állam rovására.

Általános várakozások szerint a magyar fél és az Euratom Ellátó Ügynökség között megismételt tárgyalásokon a szerződés szövegét úgy módosították, hogy az már megfeleljen az uniós kívánalmaknak, így mindenekelőtt annak az elvnek, hogy egy hozzávetőlegesen 10 éves átmeneti időszakot követően alternatív gyártók és szállítók számára is lehetővé tegyék Pakson a fűtőelemek tesztelését.

Sztamatiosz Calasz, az ügynökség főigazgatója múlt héten Brüsszelben egy kerekasztal-beszélgetésen emlékeztetett rá, hogy a nyugat-európai atomerőművek esetében kivétel nélkül biztosított a második fűtőanyag-szállító bevonása, Közép- és Kelet-Európában azonban jellemzően nem. ”A lehetőségnek mindig nyitva kell állnia a nukleáris fűtőanyagok Oroszországtól való beszerzése előtt, de energiabiztonsági okokból az alternatívákat is biztosítani kell” – jelentette ki a főigazgató, arra hivatkozva, hogy az atomerőműveknek a szállítás esetleges megszakadásakor is üzemelniük kell.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak, hogy a diverzifikáció jelen esetben inkább elvi és jogi lehetőség, mint ténylegesen is bekövetkező fejlemény. Mivel Európában viszonylag kevés új atomerőmű van épülőben és az új technológia és képesség megteremtésének borsosak a költségei, nem biztos, hogy egy cégnek megéri ebbe beruházni. Sztamatiosz Calasz szerint erre csak piaci viszonyok között van lehetőség, különben az atomipar más szereplői nem lesznek érdekeltek a befektetésben.

Az Euratomról szóló szerződés egyenesen az ESA-t (és nem az érintett tagállamot) ruházza fel azzal a joggal, hogy a tagállamok és az EU nevében a fűtőanyagokról a szállító országokkal megállapodást kössön. Mivel ennek a lebonyolítása elég nehézkes lenne, ezért a gyakorlatban eltekintettek ettől és a tagállamok tárgyalják ki a szerződés feltételeit, amelyeket ugyanakkor az ügynökségnek a szerződés részeseként is jóvá kell hagynia.

Bár a fűtőanyagokról szóló megállapodás jóváhagyásának megtagadása önmagában még nem blokkolta a paksi beruházást, az is igaz, hogy az engedély megadása önmagában még nem tisztáz minden kérdést. Az Európai Bizottság többek között a közbeszerzés oldaláról és versenyjogi (állami támogatási) szempontból is beleszólhat a projektbe és jelenleg is egyeztet ezekről az aspektusokról a magyar hatóságokkal.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »