Leginkább a hadseregben bíznak a csehek

Leginkább a hadseregben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a cseh tudományos akadémia közvélemény-kutató intézete (CVVM) készített márciusban.

Csehországban a kilencvenes évek közepe óta rendszeresen mérik, hogy a lakosság mennyire bízik az állam és a közélet kiválasztott intézményeiben. 

A bizalmi index listáját már mintegy másfél évtizede a hadsereg vezeti, míg az egyház hagyományosan az utolsó helyen van. Az utóbbi években azonban az egyházak mutatója mérsékelten emelkedik, viszont nagyon visszaesett a bíróságokba vetett bizalom. Jól tartja magát a cseh média is, különösen a rádiók örvendenek tartósan magas indexnek.

A mostani felmérés szerint a hadseregben a megkérdezettek 64 százaléka bízik, míg a rendőrségben 59 százalék. A harmadik helyen a rádióállomások vannak 58 százalékkal.

A fontosnak minősíthető intézmények közül az utóbb évben a bíróságok bizalmi indexe a korábbi 61 százalékról 51 százalékra esett vissza. Szakértői vélemények szerint ez a tetemes bírói fizetések körüli botrányok miatt van.

A cseh média aránylag nagy bizalmat élvez. A legnagyobb bizalom már hagyományosan a rádióállomások iránt nyilvánul meg – tavaly 59, idén 58 százalékban. A televíziók bizalmi indexe 50 százalék, míg a nyomtatott sajtóban az emberek 44 százaléka bízik. A rádióktól eltekintve a bizalom a televíziókban és a nyomtatott sajtóban mindenesetre mérsékelten csökkenő tendenciát mutat.

Az internet lakossági megítélését 2013 óta vizsgálják. Tavaly és az idén is a megkérdezettek 49 százaléka vélte úgy, hogy az interneten meg lehet találni a megbízható információkat.

A civil szervezetek bizalmi indexe 45 százalék.

A lista végén, a többiektől lényegesen lemaradva kullognak az egyházak, amelyekben csak a csehek 26 százaléka bízik, bár a  korábbi évekhez viszonyítva ez is mérsékelt növekedést jelent. A cseh lakosság több mint kétharmada ateistának vallja magát. 

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »