Mégsem haragszik Brüsszelre a kormány?

David Cameron hiába próbált fogást találni az Európai Unión, a britek által indított kompetencia-felülvizsgálat alapján az összes közösségi hatáskör a helyén van. Lehet szó a személyek szabad áramlásáról, vagy a sokat vitatott halászati politikáról- az Egyesült Királyság egyelőre nem talált hibát.

2012 nyarán egészen egyedülálló kezdeményezésbe fogott a David Cameron vezette szigetország: az EU megreformálására törekvő miniszterelnök felülvizsgálati folyamatot indított, mely valamennyi uniós hatáskört részletesen elemzett, így keresve a lehetséges kiskapukat a közösségi kompetencia-katalóguson. A két és fél évig tartó elemzési folyamat azonban meglepő eredménnyel zárult, hiszen valamennyi uniós hatáskört a helyén talált, ezzel is jelezve, hogy Brüsszel nem eredendően rossz.

Ahogy azt korábban megírtuk, David Cameron és a Konzervatív Párt összetett stratégiát épített fel az EU megreformálására. Nem elég, hogy a konzervatívoknak abszolút többséget kéne szerezniük a május 7-i választásokon, utána a másik 27 tagállam egyetértésével reformokat kellene eszközölni a számukra problémás szakpolitikai területeken, s csak ezután következhet a sokat emlegetett tagságról szóló referendum. A kompetencia-felülvizsgálat elméletileg ennek a folyamatnak a kulcsa lehetett volna, hiszen amennyiben az elemzés bizonyítja a hibásan megállapított uniós hatásköröket, Cameron máris könnyebben érvelhetett volna a szerződésmódosítás mellett. Ennek ellenére a hatáskör-felülvizsgálat Brüsszel számára kedvező eredménnyel zárult, hiszen úgy tűnik, a közösségi kompetenciák mind a helyükön vannak.

A hatáskörök elemzése nem bevett folyamat az Európai Unió 28 tagállamában, a britek is az uniós viszonyrendszer újragondolásának keretein belül indították saját elemzésüket, mely a Cameron számára kevésbé kedvező eredmény ellenére sikeres folyamatnak mondható. Ennek oka, hogy ennyire széleskörű elemzés még nem készült az EU szakpolitikáinak vizsgálatára, hiszen 2012 júniusa és 2014 decembere között több mint 1500 forrás segítségével 4000 oldalnyi anyag látott napvilágot a közösségi kompetenciákról. A felülvizsgálat hiába a Cameron kormány ’megrendelésére’ történt, a legtöbb brit think tank, a pénzügyi és gazdasági szféra, illetve akadémiai kutatók is részt vettek a dokumentum-sorozat elkészítésében, így nem egy egyszerű kormányzati anyagról beszélhetünk.

Köztudott, hogy a személyek szabad áramlása szálka a brit végrehajtó hatalom szemében, és annak nem abszolút jellegére maga David Cameron is felhívta már a figyelmet. Ennek megfelelően a felülvizsgálat egyik leginkább várt fejezete épp az EU-n belüli szabad mozgás volt, azonban a várakozásokkal ellentétben abban semmi kivetnivalót nem találtak a szakértők. Persze hibás lenne azt feltételezni, hogy nem került terítékre a bevándorlás szociális ellátórendszerre vagy brit munkaerő-piacra gyakorolt negatív hatása, azonban a kutatás eredménye egészen egyértelmű: a brit dilemmát a meglévő szabályozási kereten belül kellene orvosolni, hiszen a hatáskörök a helyükön vannak.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a személyek szabad áramlása fejezet volt a felülvizsgálat egyik sarokköve, azonban más, a britek által rendkívül kritizált politikaterületeken sem született eltérő eredmény. Legyen szó az uniós büdzséről, vagy a közösségi halászati politikáról, esetleg az alapvető jogok védelméről- a felülvizsgálati anyag nem talált kivetnivalót az EU meglévő kompetenciáiban. Ez alapvetően rossz hír a Cameron-kormány számára, ugyanakkor nem mehetünk el a tény mellett, hogy maga a felülvizsgálati anyag léte, illetve a beleölt brit energia nem elhanyagolható. Ugyancsak jó színben tünteti fel a brit miniszterelnököt, hogy korábban hiába kérte Németország és Franciaország részvételét a folyamatban, a két uniós óriás visszautasította a saját hatásköri elmezés elkészítését. 

A brit kompetencia-felülvizsgálati anyag tehát rendkívüli mind a méretét, mind a szakmai színvonalát illetően, ugyanakkor a Brexit szempontjából nem jelent fordulópontot. A Cameron-kormány érveinek alátámasztására az EU megannyi sikerét hangoztató dokumentum nem elég, azonban ha az integráció szempontjából nézzük, a jövőben akár követendő folyamat lehet a többi tagállam számára, és egy átlátható párbeszédet indíthat meg az EU többszintű kormányzatának kereteiben.

Tamara Judi

Friss hírek