Több pénzt adnának a kisebbségi kultúrára

Mintegy 8 millió euró éves támogatással rendelkező, önálló alapot hozna létre a Híd a kisebbségi kultúra támogatására. A törvényjavaslatot a szlovák Művészeti Alap működését szabályozó törvény mintájára dolgozták ki azzal, hogy mind a 13 szlovákiai kisebbség kultúrájának finanszírozását biztosítanák, írja az Új Szó.

A tervezetet még egyeztetik a kisebbségek kulturális szervezeteivel, és várhatóan ősszel terjesztik be a parlament elé. Solymos László alelnök szerint csak egy független alappal biztosítható a kisebbségi, köztük a magyar kultúra fejlődése.

„Addig maradunk magyarnak, amíg saját kulturális értéket tudunk teremteni” – jelentette ki Solymos.

„Az elképzelés alappillérei a stabilitás, az átláthatóság, az önkormányzatiság és a kisebb létszámú kisebbségek kompenzációja – magyarázta Solymos László, a Híd alelnöke. – Az alap létrejöttével ugyan még nem válna valóra a kulturális autonómia, de nagy lépést tennénk irányába.” Az elképzelés szerint az alap évente mintegy 8 millió eurót oszthatna szét a kisebbségi kultúra támogatására, ami több mint kétszerese a jelenlegi támogatási keretnek, amely a Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási rendszerben jelenleg a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Idén ennek keretében 3,879 millió euró támogatást kapnak kulturális szervezetek.

A Híd egyelőre még nem egyeztetett a Smerrel, amely támogatása nélkül a tervezet bukásra van ítélve, de bízik benne, hogy a kormánypárt nem lesz elutasító. „Nekem szimpatikusak voltak Marek Maďarič kulturális miniszter szavai, amellyel a szlovák Művészeti Alap létrehozását indokolták, azaz a kultúra és a művészet önkormányzása” – mondta Solymos.

Az alelnök szerint a tervezetük számol mind a 13 kisebbség kultúrájának finanszírozásával. „Meg kellett oldani az önkormányzatiság kérdését is, vagyis azt, hogy a kisebbségek hogyan döntsenek autonóm módon a saját kultúrájuk finanszírozásáról, és meg kellett oldani a keretösszeg felosztását a kisebbségek között” – magyarázta az alelnök. A párt a kisebbségi szervezetekkel való egyeztetés után, várhatóan az őszi ülésszakra terjeszti majd be a törvényjavaslatot a parlamentbe.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »