Fico: Nem vágyom Oroszország elleni újabb szankciókra

Nem vágyom arra, hogy Oroszországgal szemben újabb szankciókat fogadjanak el, ellenkezőleg, a párbeszédet és a megoldást szorgalmazom – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban.

Robert Fico ezt az ukrajnai helyzettel összefüggésben mondta azon az egész napos szakmai konferencián, amelyet a szlovák külügyi tárca és a külpolitikai kutató központ rendezett a szlovák külpolitika tavalyi esztendejének értékelése céljából. A szlovák miniszterelnök kijelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte a rendezvényről szóló beszámolójában.

A szlovák kormányfő a konferencián mondott beszédében ismételten leszögezte: az ukrajnai helyzet rendezésével kapcsolatban csak a békés megoldást tartja célravezetőnek, a térségbe történő esetleges fegyverszállításra, illetve a katonai jelenlét megerősítésére pedig kétkedve tekint, ugyanakkor nem vágyik arra sem, hogy Oroszországgal szemben újabb szankciókat fogadjanak el.

“Az Európai Unió és Oroszország valamikor stratégia partner volt, ma pedig szankciók szintjén kommunikálnak egymással és gazdasági háborút folytatnak. Ez a hozzáállás mindenkinek árt, s nem kellene annak örülnünk, hogy Oroszország jobban szenved (a szankcióktól)” – szögezte le Robert Fico. Hozzáfűzte: az, hogy nem tesz rendszeresen Oroszországot elítélő kijelentéseket, nem jelenti azt, hogy lemondott volna azoknak az értékeknek a képviseletéről, amelyeket Szlovákia és lakossága magáénak vall.

“Nyilvánvalóvá tettük az unió szintjén is, hogy Szlovákia mindig csatlakozott a közös álláspontokhoz. Ez a jövőben is így lesz, amennyiben ezek (az álláspontok) indokoltak lesznek” – fogalmazott Fico. Kifejtette: a helyzet rendezésével kapcsolatos uniós egyeztetéseken a továbbiakban is országa érdekében fog szót emelni, ám soha nem kíván “szembemenni” a nemzetközi szervezetek, elsősorban az EU és a NATO egységével.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek