Az ukrajnai harcok leállítását követelték Berlinben

Aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai tűzszünet sorozatos megsértése miatt hétfőn éjjel az ukrán, az orosz, a német és a francia külügyminiszter, felszólítva a szemben álló feleket, hogy azonnal állítsák le az újból fellángolt harcokat, és kezdjenek politikai párbeszédet.

„Súlyos aggodalmunkat fejezzük ki a hét végén lezajlott heves harcok, különösen a nehézfegyverek bevetésével Sirokine közelében és a donyecki repülőtérnél vívott összecsapások miatt. Felszólítunk minden felet a harcok leállítására” – hangsúlyozta a négy külügyminiszter abban a közös nyilatkozatban, amelyet az úgynevezett normandiai keretben lezajlott berlini találkozójuk után adtak ki.

A „normandiai négyek” támogatásukról biztosították az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) kelet-ukrajnai megfigyelő missziójának megerősítését, szorgalmazták, hogy a szemben álló felek hajtsák végre a nehézfegyverek kivonását – beleértve a 100 milliméteresnél kisebb kaliberűeket, továbbá a harckocsik minden típusát -, és sürgették, hogy végre állítsák fel a konfliktus politikai, humanitárius és gazdasági rendezésének kidolgozását szolgáló, régóta tervezett munkacsoportokat.

Mindez „megfelel” a februárban aláírt minszki megállapodásoknak – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. A mintegy négyórás, „részben nagyon konfliktusos” tárgyalásokról Steinmeier kedden hajnalban azt mondta: „Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy még hosszú út áll előttünk.” „Semmi sem egyszerű az ukrajnai válságban, ez nem újdonság” – fakadt ki, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy „nincs más lehetőség”, mint a politikai párbeszéd.

A Szergej Lavrov orosz külügyminiszter által jelentős sikernek minősített tárgyalásokra fél nappal a G7 csoport Lübeckben kezdődő külügyi találkozója előtt került sor, amelyen a tervek szerint az ukrajnai helyzetet is megvitatja a német, a francia, a brit, az olasz, a japán, a kanadai és az amerikai diplomácia vezetője.

Lavrov, a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva, kiemelte, hogy nyilatkozatuk a Donyec-medence blokádjának feloldását is szükségesnek nevezi. Az orosz külügyminiszter szerint Berlinben sikerült megvédelmezni annak a tisztaságát, amiről a négy ország még február 12-én állapodott meg a fehérorosz fővárosban, és a felek az ott született egyezségek maradéktalan végrehajtása mellett foglaltak állást.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »