Miért kérhet pénzt az orvos?

Kell-e fizetni Szlovákiában az előjegyzésért? Kérhet-e pénzt az orvos a rendelőbe való belépésért? Habár az egyes orvosi díjakat megszüntető törvénymódosítás már április elsejével életbe lépett, még mindig nagy a káosz a díjak körül.

Április elsejétől életbe lépett az egészségügyi szolgáltatásokról szóló törvény módosítása, amely megtilt több egészségügyi díjat is a rendelőkben, az orvosok azonban több szolgáltatásért továbbra is pénzt kérnek, kérhetnek. Ilyen például az előjegyzés is, amit egyes esetekben június 30-ig még jogosan kérhetnek az orvosok. Egyes rendelőkben azonban már új díjakat is kértek a betegektől. „Mit jelent az éves regisztrációs díj, konkrétan 20 euró összegben” – tette fel a kérdést az egészségügyi minisztérium által működtetett ingyenes telefonvonalon az egyik beteg. A szaktárca szerint ilyen címen az orvos nem kérhet pénzt a betegtől. Május 31-ig viszont még pénzt kérhet az orvos a „kivizsgálás eredményeinek elektronikus feldolgozásáért”, igaz, ennek felső határa csak a létminimum 0,64%-a lehet, vagyis mintegy 1,30 euró.

Andrej Janco, a Szlovák Szakorvosok Uniójának (SLÚŠ) elnöke szerint ugyan több díjat megszüntet a törvény, de sok új díjat „létre is hoz”. „Megmaradnak a díjak a nagy magán-rendelőintézetekben, ahol 300–800 euró között mozognak a díjak – magyarázta Janco. – Ez csak arra szolgál, hogy megszüntessék a kis rendelőket.” A jogszabály előírja az orvosok számára a regisztrációs pénztárgép használatát is, vagyis minden díjról számlát kell adni a betegnek. Pásztor László, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke szerint a törvény ellentmondásai miatt több vitás kérdés is van. „Az egészségügyi minisztérium is több, az érvényes szabályozásnak ellentmondó magyarázatot ad” – mondta lapunknak Pásztor. Ilyen szerinte például a CT-felvétel vagy a röntgenképek CD-re írásáért kért 1–3 eurós összeg, ami az egészségügyi minisztérium szerint jogtalanul kért díj. „Az érvényes kormányrendelet azonban tételesen kimondja, hogy ezt a biztosító által fizetett térítés nem tartalmazza, tehát az orvos kérheti ezt a díjat – magyarázza Pásztor. – Tehát a minisztérium sem ismeri jól a törvényeket.” Szerinte az ilyen félretájékoztatás teljesen felesleges konfliktust teremt a beteg és az orvos között.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »