Évente több száz szlovák orvos mehet külföldre

Nem tudja pontosan sem az egészségügyi minisztérium, sem a Szlovák Orvosi Kamara (SLK), hogy hány orvos dolgozik külföldön, de a szlovákiai orvosok iránt nagy a kereslet. A pozsonyi 4. Job Days mintegy 300 orvosnak kínált állást Németországban és Ausztriában.

Az egészségügyi minisztérium szerint nem az ő feladatuk az orvosok nyugati munkavállalásának ellenőrzése. „Mi nem adunk ki engedélyeket, nem is alkalmazzuk az orvosokat” – magyarázza a minisztérium helyzetét Zuzana Čižmáriková szóvivő. Nem tud azonban pontos adatokat a Szlovák Orvosi Kamara sem. „A kamara állítja ki az erkölcsi bizonyítványokat a külföldre készülő orvosok számára, de erre nincs minden országban szükségük” – tájékoztatta lapunkat Kvetoslava Kotrbová, az SLK munkatársa. 2010–2014 között 604 ilyen igazolást állítottak ki. „Az orvosok többsége azonban a külföldi munkavállalás idejére felfüggeszti a kamarai tagságát, vagyis pontos adataink nincsenek” – állítja Kvetoslava Kotrbová.

A német és az osztrák klinikák sokkal jobb körülményeket kínálnak a hazai orvosoknak, mint az itteni kórházak. A kezdő orvosok mintegy 50–55 ezer eurós éves fizetéssel számolhatnak, vagyis még a szakorvosok minimális bérének is a dupláját keresik. A szakorvosok az átlagbér 2,3-szorosára jogosultak a kórházakban, ami havonta mintegy 2000 eurót jelent, míg Németországban a kezdő orvos is 4 ezer euró feletti juttatásra számíthat. Az orvosok képzést is kapnak, ami főleg a kezdő orvosoknak előny.

Az Új Szó Online cikkét idéztük.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »