Május végén zavar jelentkezhet a szerbiai gazdaságban

Május végén zavar következhet be a szerbiai gazdasági rendszerben, akkor ugyanis megszűnik a hitelezőkkel szembeni törlesztéstől való védelem 162 szerkezetátalakítás alatt álló vállalat esetében – jelentette ki Ljubomir Šubara, a szerbiai privatizációs ügynökség igazgatója.

Šubara a Politika belgrádi napilapnak adott interjújában úgy fogalmazott, május 31-e lehet az a D-nap, amely zavart okozhat a szerbiai gazdasági rendszerben, akkor ugyanis az alkotmánybíróság döntése értelmében megszűnik a szerkezetátalakítás alatt álló vállalatok védelme a hitelezőkkel szembeni törlesztéstől.

„Mivel hat-hét hónapot késünk a magánosítás előkészítő munkálataival, attól tartok, hogy egyesek ebbe a történetbe belepusztulnak” – figyelmeztetett Šubara.

Arra a kérdésre, hogy a törlesztési moratórium ismét meghosszabbítható-e, mint ahogyan az már egyszer megtörtént, az igazgató azt válaszolta, hogy megpróbálnak megállapodni a Világbankkal és az IMF-fel, de ezúttal nem a határidők kitolásáról, hanem a magánosítás megkezdéséről.

„Nem azt fogjuk kérni, hogy még egy évig elhalasszák a kényszerű megfizettetést, hanem hogy egy bizonyos dátumon megkezdjük mindezeknek a vállalatoknak a magánosítását, és ha sikerül ezeket eladni, hát sikerül. Minden tőlünk telhetőt megpróbáltunk” – fogalmazott Šubara.

Értékelése szerint a magánosításról szóló új törvény javaslatában a tulajdon és a tőke külön eladásával kapcsolatos rész egy tévedés, ezt ugyanis stratégiai partnerségen és tőkeeladáson keresztül gyorsabban és jobban is el lehet végezni.

Az ügynökség igazgatója hozzátette: személyesen ellenzi a vagyon eladását, ugyanakkor az utóbbi hat évben egyetlen vállalatot sem sikerült eladni. Szavai szerint szomorú, hogy most a Világbank nyomására kezdődött meg végre a privatizáció lezárása, holott ezt már régen végre kellett volna hajtani, bármiféle nyomásgyakorlás nélkül.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »