Már Jemen fővárosában is harcok dúlnak

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció légicsapásainak hatására a jemeni síita húszi lázadók elhagyták péntek hajnalban az ádeni elnöki palotát, amelyet az előző nap foglaltak el. Ezzel párhuzamosan az al-Kaida jemeni szárnya elfoglalt egy katonai támaszpontot és részben ellenőrzése alá vont egy várost az ország délkeleti részén.

Csütörtökön első ízben érték el a harcok Áden belvárosát, annak ellenére, hogy a szaúdi vezetésű szövetségesek egy hete légicsapásokkal igyekeznek megakadályozni a húszik előrenyomulását. Aznap reggel a húszik a légicsapások hatására kivonultak a város Hór-Makszár negyedéből, de az előváros térségében maradtak, és az elnöki palota is a kezükön maradt.

Pénteken napközben az elnökhöz hű „népi bizottságok” fegyveresei heves összecsapásokat vívtak velük, ez is hozzájárult ahhoz, hogy péntek reggelre elhagyták az elnöki palotát. Ezzel párhuzamosan viszont a lázadók újra behatoltak Hór-Makszárba – közölte egy meg nem nevezett magas rangú helyi tisztségviselő.

Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök március 26-ig tartózkodott a kikötővárosban lévő palotájában, akkor Szaúd-Arábiába menekült.

Az arab koalíció repülőgépei éjszaka élelmiszer- és gyógyszer-segélycsomagokat dobtak le ejtőernyővel az ádeni kikötőbe a város lakosai számára – közölték kikötői források. Az elnökhöz hű helyi harcosok pedig arról számoltak be, hogy koalíciós gépek könnyűfegyvereket, rakétagránátokat és távközlési eszközöket dobtak le nekik az Ádeni-félsziget végében, Tavahi negyedben.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat arab-félszigeti szárnyának (AQAP) fegyveresei péntekre részben ellenőrzésük alá vonták a délkelet-jemeni Mukalla várost, amelynek börtönéből az előző nap kiszabadítottak több mint 300 rabot, köztük Háled Batarfit, az AQAP egyik vezetőjét – közölték helyi lakosok és tisztségviselők. Két-háromszáz lázadó vonult be a városközpontba, s ellenőrzőpontokat állított föl.

Később helyi tisztségviselők arról számoltak be, hogy valószínűleg az al-Kaida fegyveresei rohamoztak meg egy katonai támaszpontot, és fosztottak ki egy fegyverraktárt Mukallában. A támadásban legkevesebb öt katona vesztette életét. A város lakói azt mondták, a katonák elmenekültek a támaszpontról, s ezután az AQAP harcosai helyi bankokat raboltak ki, kormányzati épületekbe törtek be és felgyújtották a helyi rádióállomást.

Korábban Mukalla tisztségviselői még azt mondták, a város fontos részei – a hadsereg laktanyái, a repülőtér és a kikötő – viszont még a kormányerők kezén vannak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek