Az EU bevonja Szerbiát az energiaunió létrehozásába

Az Európai Unió (EU) megpróbálja a lehető legnagyobb mértékben bekapcsolni Szerbiát az energiaunió létrehozásába, és pénzügyileg támogatni fogja a régió csatlakozását szolgáló projektumokat – jelentette be Freek Janmaat, az Európai Unió belgrádi delegációjának képviselője.

Az uniós delegáció eurointegrációs szektorának vezetője az energiaunióval kapcsolatos ülésen azt mondta, a szerbiai energetikai projektumokra választják majd ki a csatlakozás előtti alapok (IPA) eszközeinek jelentős részét. Közlése szerint a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó pénzügyi terv szerint Szerbia 200 millió euróhoz juthat évente az IPA-alapokból, az energetikai projektumok pénzeléséhez pedig az Európai Beruházási Bank is kölcsönöket biztosít majd.

Freek Janmaat szerint az EU kész támogatni a kétirányú gázvezeték kiépítését Szerbia és Bulgária között, mert ez fontos az energiabiztonság tekintetében. „Szerbia függ az orosz gázbehozataltól, és jó lenne, ha más ellátási forrásai is lennének” – magyarázta. Hozzátette: az unió pénzelni fogja a régió villamosenergia-hálózatának csatlakoztatását is, hogy így egy integrált energiapiac jöhessen létre az unión belül.

Az energiahatékonyság mint az EU egyik célja nagyon fontos Szerbia számára, mert így jelentős megtakarításokat valósíthat meg, csökkentheti a környezetre gyakorolt negatív hatásokat és a behozataltól való függőséget is visszaszoríthatja, magyarázta Janmaat, aki szerint fontos, hogy az egész régiót összekösse egy energetikai infrastruktúra, mert így bekapcsolódhat az EU energiauniójába.

Aleksandar Macura energetikai és éghajlati tanácsadó ugyanakkor azt mondta, az egységes energiapiac létrejöttét előrevetítő energiaunió létrehozásához az EU az energiarendszer alapvető módosítását követeli meg. Kifejtette: fizikai korlátai vannak egy ilyen unió kialakításának, mint például az elavult infrastruktúra és a 28 különböző szabályozási keret. Mint fogalmazott, az energiaunió létrehozásának bejelentése valójában az EU politikájának radikális változását jelenti.

Mint ismeretes: az EU vezetői múlt héten elfogadták az energiaunió létrehozásának ötletét, Szerbiában pedig a Szerbiai Európai Mozgalom és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezett nyilvános vitát a témában.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »