Így soroznak majd a Krímen

Az orosz katonai hatóságok nem fogják behívni azokat a krími lakosokat, akik korábban az ukrán hadseregben már teljesítettek katonai szolgálatot – döntött az orosz parlament felsőháza szerdán.

A Duma (a törvényhozás alsóháza) után a Szövetségi Tanács is elfogadta a tavaly március 21-re Oroszországhoz csatolt félszigeten élőknek a katonai szolgálat alóli felmentésére és annak elhalasztására vonatkozó jogszabályt.

Ebben az is szerepel, hogy felmentik a katonai szolgálat alól azokat a krími állampolgárokat is, akiknek korábban az ukrán törvények alapján sem köteleztek erre egészségi okokból, és levették őket a katonakötelesek listájáról. Azokat sem hívják be, akik a „korábbi törvényi szabályozás alapján” egyéb okból mentesültek a katonai szolgálatra behívás alól.

A Krím félszigeten élők közül azok kapnak halasztást a katonai szolgálat teljesítése alól, akik eddig is ebben az engedményben részesülhettek. Így az idén április 1-jén még vagy már iskolai tanulmányt folytató fiatalok. A vonatkozó törvény kivételt tesz a krímiekkel, mert a középiskolai diákoknak is halasztást ad, ha felsőfokú tanintézménybe készülnek felvételizni. Korábban az ukrán szabályozás is lehetővé tette ezt. 

Az orosz törvény kidolgozói hangsúlyozták: a jogszabály szellemisége azt a szándékot tükrözi, hogy a Krím félsziget lakóinak a terület Oroszországhoz csatolásakor garantálták,  érdekeik nem fognak sérülni.    

A Moszkvában elfogadott törvény azt is előírja, hogy azok az oroszok, akik nem a Krímben élnek, hanem menekültként Oroszországban, az orosz személyi igazolvány átvételétől számított hat hónapig mentesülnek a katonai szolgálatra történő behívás alól.

Az orosz fegyveres erők főparancsnoksága tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a Krímben  és az ott lévő Szevasztopol városban, – amely különleges státust élvez az Oroszországi Föderációban is – az idén tavasszal lesz először sorozás.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »