A románok szerint ők nem fenyegetik az oroszokat

Az Egyesült Államok vezetésével létrehozandó rakétavédelmi rendszer a NATO tagországainak védelmére szolgál, nem jelent fenyegetést Moszkvára nézve – közölte vasárnap a védelmi miniszter, a koppenhágai orosz nagykövet szavaira reagálva, amely szerint a dán hadihajók orosz atomrakéták célpontjaivá válhatnak, ha Dánia csatlakozik a rakétapajzshoz.

Természetesen nem értünk egyet ezzel a kijelentéssel. Ismét elmondom, hogy a Deveselun épülő rakétavédelmi bázis védelmi jellegű” – hangsúlyozta Mircea Dușa Aranyosgyéresen, ahol részt vett egy amerikai-román közös hadgyakorlaton.

Szombat este Bogdan Aurescu román külügyminiszter is szolidaritásáról biztosította Dániát, miután Oroszország koppenhágai nagykövete arról beszélt, hogy a skandináv ország a rendszerhez való csatlakozással részévé válna a Moszkva elleni fenyegetésnek.

„Nem hiszem, hogy a dánok teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha Dánia csatlakozik az Egyesült Államok vezette rakétavédelmi rendszerhez” – fenyegetőzött Mihail Vanyin, hozzátéve, hogy rakétáik képesek lennének áthatolni bármilyen európai rakétapajzson.

Románia nyomás alá került

Ugyancsak vasárnap Philip Breedlove, a NATO európai erőinek főparancsnoka azon véleményének adott hangot, hogy az orosz nagykövet kijelentése volt a „következő lépés” a rakétapajzshoz csatlakozott államok elleni kampányban. „Románia hatalmas nyomás alá került, amikor része lett a rakétavédelmi pajzsnak. Lengyelország is nyomás alatt van, és most bárki más, aki csatlakozni akar ehhez a védelmi rendszerhez, ilyen diplomáciai és politikai nyomás alá kerül” – fejtette ki az amerikai tábornok.

Dánia augusztusban közölte, hogy legalább egy fejlett radarrendszerrel felszerelt fregattal járul hozzá a tervezett rakétavédelmi rendszer működtetéséhez. Oroszország élesen ellenzi a rendszer kialakítását, amelynek fő komponenseit Lengyelországba és Romániába tervezik telepíteni.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »