Egyre kevesebb a munkanélküli

Szlovákiában öt éve nem voltak ilyen jók a munkanélküliségi mutatók – jelentette be pénteken Ján Richter munkaügyi miniszter. A munkaügyi hivatalok nyilvántartásában februárban 332 218 olyan állástalan volt, aki képes lenne azonnal munkába állni, ha kedvező állásajánlatot kapna , vagyis a számuk az előző hónaphoz képest több mint 2 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest pedig csaknem 32 ezerrel csökkent.

A tárcavezető tájékoztatása szerint februárban 12,32 százalékos volt a munkanélküliség, szemben az egy évvel korábbi 13,49 százalékkal. „A kedvező fordulat az új munkahelyekkel magyarázható. Míg decemberben és januárban ezek száma csökkent, februárban a cégek 6 ezer új munkahelyet hoztak létre” – nyilatkozta Richter. A havi csökkenés viszont csak 0,07 százalékpontos, januárban ugyanis 12,39 százalék volt a munkanélküliek aránya.

Jó hír, hogy az elmúlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest több mint 14 ezerrel, 203 ezerre csökkent azon állástalanok száma, akik több mint egy éve eredménytelenül keresnek munkát – tájékoztatott Marián Valentovič, a központi munkaügyi hivatal igazgatója. A 29 évnél fiatalabbak közül 109 ezren keresnek munkát, csaknem 12 ezerrel kevesebben, mint 2014 februárjában, az ötven éven felüli korosztályban pedig 95 ezer állástalan van, 3 ezerrel kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

Az előző hónaphoz képest februárban csak Besztercebánya megyében nőtt enyhén az állástalanok száma, Kassán nem változott a helyzet, a többi megyében pedig kevesebb a munkanélküli. Éves összehasonlításban az összes megyében javultak a mutatók. A legnagyobb munkanélküliséggel, több mint 17 százalékossal továbbra is Eperjes megye küszködik, az országos átlagnál rosszabb a helyzet azonban Besztercebánya (17,25%) és Kassa megyében (15,99%) is. Richter szerint a szezonjellegű munkák beindulásának köszönhetően a következő hónapokban a munkanélküliség további csökkenésére számíthatunk.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint is a munkanélküliség csökkenésére lehet számítani a következő hónapokban, habár a csökkenés lassulhat. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a csökkenő munkanélküliség részben demográfiai okokra vezethető vissza, vagyis a munkahelyek egy része a nyugdíjat választó alkalmazottak után szabadult fel. Elismerik ugyanakkor, hogy egyre több új munkahely jön létre, és a munkaadók előrejelzései is pozitívak.

Új Szó

Friss hírek