A brit kiképzők megkezdték az ukrán katonák felkészítését

Megkezdte az ukrán hadsereg katonáinak kiképzését egy kis létszámú brit egység a kelet-európai ország déli részén – jelentette csütörtökön a BBC brit közszolgálati média.

A hosszú távú kiképzési program, amelyet David Cameron brit kormányfő február végén jelentett be, az első ilyen kezdeményezés egy nyugati ország részéről a kelet-ukrajnai válság kitörése óta.

A 35 fős brit kiképzőegység a dél-ukrajnai Mikolajiv városában kezdte meg a munkát. A kiképzők két hónapig fognak Ukrajnában tartózkodni, ahol az oroszbarát szakadárok ellen harcoló alakulatok tagjait harctéri védekező taktikák elsajátításában segítik és segítségnyújtásra készítik fel – közölte a BBC saját értesülésére hivatkozva.

A brit kormány különböző halált nem okozó eszközökkel, így például éjjellátó szemüvegekkel, elsősegély-csomagokkal és hálózsákokkal is támogatja az ukrán fegyveres erőket.

A következő hetekben további brit kiképzőcsapatok érkeznek majd Ukrajnába, de a lépés alapvetően jelképes jellegű, amely nem fogja megváltoztatni az ukrajnai válság katonai erőviszonyait – közölte a BBC.

Cameron februárban azt mondta, a brit alakulat gyalogsági, logisztikai és egészségügyi kiképzéssel segíti majd az ukrán fegyveres erőket, de Nagy-Britannia fegyvereket nem szállít Ukrajnának, és a kiképzők a konfliktusövezettől messze végzik majd munkájukat.

Ezzel párhuzamosan a kijevi elnöki hivatal arról számolt be csütörtökön, hogy az Egyesült Államok az ukrán Nemzeti Gárda 780 tagjának kiképzését vállalta. A hivatal közleménye szerint Barack Obama amerikai elnök erről szóló döntéséről Joe Biden amerikai alelnök tájékoztatta Petro Porosenko ukrán államfőt telefonbeszélgetésük során.

Nem tudja megerősíteni az EBESZ a nehézfegyverek teljes kivonását

A szemben álló felek együttműködésének hiánya miatt az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) továbbra sem tudja megerősíteni a nehézfegyverek teljes mértékű kivonását a kelet-ukrajnai Donyec-medence harci övezeteiből – közölte Alexander Hug, az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának vezető-helyettese.

Hug szerint még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor akadályozzák a megfigyelők munkáját. Megjegyezte, hogy az EBESZ rendőri megfigyelő missziója készen áll ellenőrizni az új helyszíneket, ahova a nehézfegyverek átszállították, ennek viszont előzetes egyeztetések nélkül kellene lezajlania, különben a vizsgálat értelmét veszti.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság vezetői március 4-én bejelentették, hogy befejezték a nehézfegyverek kivonását a harcvonalról. Az ukrán védelmi minisztérium pedig szerdán közölte, hogy ukrán részről is befejeződött a nehézfegyver-kivonási művelet.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai február 12-én Minszkben írták alá a tavalyi szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezett egyebek mellett a tűzszünet érvényesítéséről, a nehézfegyverek visszavonásáról a szembenállókat elválasztó vonaltól legalább ötven kilométerre, a teljes fogolycseréről, illetve arról is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »