Győzött Benjamin Netanjahu

Nagy meglepetésre viszonylag simán nyerte meg a 2015-ös izraeli választásokat a már 2009 óta a miniszterelnöki székben ülő Benjamin Netanjahu pártja, a Likud. Annak ellenére, hogy a korábbi kutatások a Herzog-Livni vezette Cionista Unió 2-3 mandátumos előnyét jósolták, illetve a tegnap esti exit pollok fej-fej melletti eredményt jeleztek előre, a Likud magabiztosan győzte le riválisat.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pártja, a Likud gyűjtötte a legtöbb szavazatot az izraeli parlamenti választásokon, olvasható az al-Jazeera portálján a szavazatok 99%-os feldolgozottságánál.

Netanjahu pártja legalább 29 mandátumot szerzett, míg fő vetélytársa a Cionista Unió mindössze 24-et az izraeli Yediot Ahronot napilap szerint. 

A Reuters értesülései szerint Isaac Herzog, a Cionista Unió vezetője telefonon gratulált riválisának a győzelemhez. 

A jelenleg is hivatalban lévő miniszterelnök már tegnap este, az első exit pollok után győzelmet ünnepelt, kijelentve, hogy „Nagy győzelem ez a Likud számára, a Likud által vezetett nacionalista tábornak, és Izrael népének is!” Netanjahu hozzátette: „Most pedig egy erős és stabil kormányt kell felépítenünk.”

A Likud közleményében elmondta, hogy Netanjahu minél hamarabb létrehozná az új kormánykoalíciót, amelynek érdekében már tárgyalásokat folytat az ultraortodox pártokkal, a Kulanuval és a Jewish Home-mal.

„Az idő nem áll meg. Az izraeli nép elvárja az új kormány mihamarabbi megalakulását, amely elkezdhet dolgozni, hogy biztosítsa Izrael biztonságát, helyreállítsa a gazdaságot, és megoldja a társadalmi problémákat – mind olyan dolgot, amely mellett elköteleztük magunkat”, fogalmazott a miniszterelnök.

Az ilyen arányú győzelem mindenesetre rendkívül meglepő. A közvéleménykutatások adatai, illetve a tegnapi exit pollok rendre a Cionista Unió előnyét vagy fej-fej melletti adatokat mutatott.

Netanjahu a kampány középpontjába a biztonsági kérdéseket helyezte, hangsúlyozva, hogy egyedül ő képes megoldani az Irán jelentette fenyegetést, és ígéretet téve arra, hogy soha nem teszi lehetővé a palesztinok számára, hogy Kelet-Jeruzsálemben hozzák létre fővárosukat. 

A győzelem hírére palesztin vezetők kijelentették, hogy folytatják kampányukat az államiság eléréséért. „Világos, hogy Benjamin Netanjahu fog kormányt alakítani, ezért kijelentjük, hogy ismét a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulunk, és felgyorsítjuk a diplomáciai erőfeszítéseket”, mondta Saeb Erakat, a palesztinok főtárgyalója.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy bízik abban, hogy az erős amerikai-izraeli kapcsolatok továbbra is fennmaradnak, függetlenül a győztes személyétől. Nem vitatott, hogy az elmúlt hetekben komoly feszültség húzódik Obama és Netanjahu között. Az al-Jazeera tudósítója Washingtonból jelentette, hogy nagy kérdés most az Obama-kormányzat számára, hogy hogyan kezeljék Netanjahut.

Netanjahura azonban még vár egy nehéz folyamat: partnereket kell szereznie, akikkel megalakíthatja kormányát. Ehhez legalább 61 képviselői támogatásra van szükség. A Jewish Home, a Shas és az United Torah Judaism Netanjahut támogatja, nagy kérdés azonban még mindig, hogy Moshee Kahlon és a Kulanu, illetve Avigdor Lieberman hogy fog dönteni.

Káply Mátyás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »