Az államfő ellen ítélt az alkotmánybíróság

Kedden az Alkotmánybíróság (AB) III. szenátusának ítélete szerint Andrej Kiska megsértette három jelentkező jogát, amikor azokat nem nevezte ki az AB bíróivá, írja az Új Szó.

Az AB kedden érvénytelenítette Andrej Kiska 2014. július 2-ai döntését, amellyel megtagadta három jelölt kinevezését az Alkotmánybíróság bírói posztjára. Az elnöki irodának meg kell térítenie Eva Fulcová, Juraj Sopoliga és Miroslav Duriš pereskedéssel összefüggő kiadásait.

Tavaly három hely üresedett meg az AB sorai között, a parlament hat jelöltet küldött tovább Andrej Kiskához. Az államfő azonban csak egyet, Jana Baricovát találta megfelelőnek a pozícióra. Akkori lépését a jelöltekkel folytatott személyes beszélgetés és jogi személyek ajánlásai alapján indokolta meg. A döntést követően az elutasított jelöltek az Alkotmánybírósághoz fordultak. Ján Bernát és Imrich Volkai az AB II. szenátusához fordult, amely még nem döntött az ügyben.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »