Iráni atom: veszélyes lenne a megállapodás?

Bármilyen engedményt, amit a nyugati hatalmak Iránnak garantálnának az atomprogramjáról szóló esetleges megegyezés kapcsán, Szaúd-Arábia és más országok is maguknak követelnének, s ezzel a nukleáris technológia szélesebb körű elterjedése fenyegetne – figyelmeztetett hétfőn Turki al-Fejszál szaúdi herceg a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjújában.

“Mindig azt mondtam, hogy bármi is legyen ezeknek az egyeztetéseknek az eredménye, mi ugyanazt akarjuk elérni” – mondta a herceg, aki korábban az arab ország hírszerzésének vezetőjeként, valamint Rijád washingtoni és londoni nagyköveteként dolgozott, jelenleg azonban nem visel kormányzati tisztséget.

Szaúd al-Fejszál szaúdi külügyminiszter testvére – akinek a szavai általában Rijád hivatalos véleményét tükrözik – a BBC-nek kifejtette, ha Irán számára bármilyen szintű urándúsítás lehetővé válna, nem csupán Szaúd-Arábia tartana igényt erre a lehetőségre. “Az egész világ számára nyitva állna ez az ajtó bármiféle tilalom nélkül, és főként ez az, amiért ellenzem Irán és a hatok tárgyalásait” – tette hozzá Turki al-Fejszál.

Szaúd-Arábia legnagyobb térségbeli riválisa Irán. Rijád attól tart, hogy egy átfogó nukleáris megegyezés utat nyithat Teheránnak atomfegyver kifejlesztésére, vagy enyhítené az országgal szembeni politikai nyomást, s ezzel az iszlám köztársaságnak növekedne a mozgástere a Rijáddal szemben ellenséges csoportok támogatására.

Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy átfogó megállapodásról, amely a jelenlegi, átmeneti egyezményt váltaná fel. A tárgyalások hétfőn a svájci Lausanne-ban folytatódnak John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter között.

A felek a március 31-ig kitolt határidőig szeretnének megállapodásra jutni egy keretszerződésről, június 30-ra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek