Terroristákat fogtak Magyarország szomszédságában

Feltételezett iszlamista terroristák pere kezdődött hétfőn a belgrádi különleges bíróságon.

A vád szerint az öt férfi terrorista akciókat szervezett Szerbiában, és több szerb állampolgár szíriai terroristatáborokban való kiképzését is pénzelte. Az öt vádlott közül hármat tavaly októberben fogtak el, ketten pedig még szökésben vannak, egyiküket meg nem erősített hírek szerint februárban Szíriában megölték.

A szervezett bűnözés elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség szerint a csoport két vezetője 2013 elején vette fel a kapcsolatot az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik ágával, az an-Nuszra Fronttal. Az ügyészség korábbi közlése szerint a férfiak Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban és Luxemburgban pénz gyűjtöttek arra, hogy szerb állampolgárokat harcra kiképezzenek, majd valamely szíriai harctérre szállítsanak. A bizonyítékok arra utalnak, hogy négyen közülük aktívan is részt vettek a szíriai háborúban az Iszlám Állam oldalán.

A vádlottak a hétfői tárgyaláson tagadták, hogy terrorista akciókra készültek volna.

A szerb hatóságok nem rendelkeznek pontos adatokkal arról, hogy hány szerb állampolgár vesz részt a szíriai vagy az iraki harcokban.

A belgrádi parlament októberben fogadta el a büntetőtörvénykönyv módosítását, miszerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosok, akik magánszemélyként csatlakoztak valamely fegyveres erőhöz. Ennél komolyabb büntetésre számíthatnak azok, akik csapatban utaztak el harcolni, rájuk egytől nyolc évig terjedő börtön szabható ki. Emellett kettőtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők azok, akik katonai vagy félkatonai osztagokat toboroznak külföldi harcokra, bárkit ilyen harcban való részvételre buzdítanak, felkészítik, kiképzik az önkénteseket, illetve pénzt gyűjtenek a kiutazásukra, illetve a szükséges felszerelésükre.

A hatóságok attól tartanak, hogy a szíriai vagy iraki harcokból visszatérők biztonsági kockázatot jelentenek az országra, további dzsihadistákat toboroznak, merényleteket követnek el, vagy agresszívekké válnak a harctéri stressz következményeként.

Kitekintő / MTI

Friss hírek