Hatósági provokációtól tart Marosvásárhelyen Izsák Balázs

Semmilyen szervezett megemlékezés nem zajlik a Székely szabadság napján Marosvásárhelyen, mindenki egyénileg menjen és helyezzen virágot a Székely Vértanúk emlékoszlopánál, úgy ahogy Izsák Balázs is tette ma délelőtt 11 órakor – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón, amelyet az SZNT elnöke tartott közösen Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével.

Izsák Balázs az RMDSZ és az MPP vezetőjét is meghívta a marosvásárhelyi sajtótájékoztatójára, hogy a romániai demokrácia mai állapotáról közösen számoljanak be, ám a meghívásnak csak a néppártos vezető tett eleget. Az SZNT elnöke arról számolt be a sajtónak, hogy Valentin Bretfelean a kérése ellenére nem szolgáltatta ki a rendezvények engedélyezését elbíráló városházi bizottság februári üléseinek jegyzőkönyveit, a városi rendőrség parancsnoka szerint azok ugyanis „nem publikusak”.

Arra a prefektusi kijelentésre, miszerint bármilyen rendbontás Marosvásárhelyen Izsák Balázst terhelné, az SZNT elnöke úgy fogalmazott: jogkövető módon viselkedett, nem hagyták jóvá a felvonulást és a tiltakozó gyűlést a prefektúra előtt, tehát lemondott a megmozdulás megszervezéséről. „Arra viszont nincs törvény, hogy azt is be kell jelenteni, ha betartja a törvényt. Vagyis, minden román állampolgárnak minden nap jelentenie kell, hogy aznap betartja a törvényeket, vagy milyen törvényeket tart tiszteletben?” – tette fel a kérdést Izsák.

Hangsúlyozta: szerinte a polgármester, a városi rendőrparancsnok és a prefektus sem ismeri a törvényeket. Idézte azt a jogszabályt, amely szerint a nyilvános rendezvények, megemlékezések nincsenek engedélyhez kötve. „Ám mindezt Marosvásárhelyen másként értelmezik” – mondta.

Szilágyi Zsolt elmondta, a szabad gyülekezés és a szabad véleménynyilvánítás jogát sértették meg a tiltással a hatóságok. „Az a nép, amely mások szabadságát korlátozza, vagy fél mások szabadságától, maga sem lehet szabad” – fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, hogy semmiféle rendezvényt nem szerveznek Marosvásárhelyen a Székely szabadság napján, de bárki magánszemélyként virágot helyezhet el a Székely Vértanúk emlkművénél. Arra kérte az emlékezni kívánókat, hogy semmilyen provokációra ne válaszoljanak, szerinte ugyanis egyeseknek érdeke a provokálás.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »